Hlavní obsah

Na berlínském letišti se ve středu kvůli stávce zastaví letecký provoz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli výstražné stávce odborů Verdi se ve středu na letišti Willyho Brandta na pomezí Berlína a Braniborska zcela zastaví letecký provoz. Letiště, které nemá přímé spoje s Prahou, oznámilo, že kvůli stávce nebude možné zajistit žádné odlety a přílety, což postihne na 35 000 cestujících.

Foto: Reuters

Berlínské letiště Willyho Brandta

Článek

„Původně bylo na tento dopravní den plánováno asi 300 startů a přistání s 35 000 pasažéry,“ sdělilo letiště. Cestující, kteří chtěli ve středu přes tento vzdušný přístav cestovat, letiště vyzvalo, aby se obrátili na své letecké společnosti.

Podle odborů Verdi stávající kolektivní jednání o vyšších mzdách a lepších podmínkách pro pozemní personál, zaměstnance letištních společností a pracovníky vzdušné kontroly nepokročilo, a proto je třeba přistoupit k výstražné stávce. Odbory uvedly, že nynější vyjednávání se týká 6000 zaměstnanců.

Verdi pro pracovníky pozemních služeb požaduje zvýšení mzdy o 500 eur (11 900 Kč) měsíčně a uzavření dvanáctiměsíční smlouvy. Zaměstnavatelé nabízejí postupné navyšování mezd s platností smlouvy na 36 měsíců. Pro zaměstnance letištních společností chtějí Verdi rovněž navýšení o 500 eur měsíčně.

Pracovat víc, ale vydělat stejně? Francie zažila největší stávku za čtvrt století

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám