Hlavní obsah

Moravské naftové doly dostaly pokutu pět miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Státní podnik Moravské naftové doly, který je od roku 2002 v likvidaci, dostal za špatně zadané zakázky na likvidace ekologických škod pětimilionovou pokutu. Sankce je nejvyšší, jakou kdy Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) vyměřil za veřejné zakázky.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

"Důvodem je zadání veřejné zakázky na sanace ekologických škod - likvidace ropoplynových vrtů a sond v jednacím řízení bez uveřejnění, tedy bez otevřené soutěže. Celkový objem zakázky přitom převyšoval čtyři miliardy korun," sdělil antimonopolní úřad. Rozhodnutí zatím není pravomocné, podnik se proti němu může odvolat.

Chyb se dopustila bývalá likvidátorka firmy Anna Sedláčková. Od srpna ji ve funkci nahradil Pavel Pražák.

Státní podnik Moravské naftové doly vznikl v roce 1990, v roce 2002 se dostal do likvidace. Akciová společnost MND vznikla privatizací ropného a plynárenského průmyslu v 90. letech. Později do ní přes SSP Bohemia vstoupil podnikatel Karel Komárek, který nyní v MND vlastní hlavní podíl. Jeho firma je největší těžařskou společností ropy a zemního plynu v ČR. Její základní kapitál přesahuje 800 miliónů Kč a aktiva 9,2 miliardy korun.

Dosud nejvyšší pokutu za veřejné zakázky dostal od ÚOHS zlínský magistrát. Za sérii chybných tendrů musí zaplatit tři milióny korun. Radnice podle Peciny porušovala zákon dlouhodobě a úmyslně.

Reklama

Výběr článků

Načítám