Hlavní obsah

Moody’s na český rating nesáhla, výhled je stabilní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Mezinárodní ratingová agentura Moody’s potvrdila České republice rating A1 se stabilním výhledem. Podle agentury vláda navzdory nepříznivé makroekonomické situaci pokračuje v úsporných opatřeních, navíc dluhová krize v eurozóně má na zemi jen omezený dopad.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo Moody’s

Článek

Jednotlivá úsporná opatření snížila rozpočtový deficit loni na 3,1 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Agentura nicméně upozornila, že další snahy budou náročnější vzhledem k tomu, že ekonomika České republiky od třetího čtvrtletí 2011 klesá.

Agentura letos očekává pokles HDP o 0,6 procenta a věří, že vládě se podaří snížit v roce 2013 rozpočtový deficit na 2,9 procenta HDP.

Pokud jde o zlepšení ratingu, Moody’s by o něm uvažovala v případě výrazného zlepšení hospodaření vlády za pomoci snížení dluhu a výrazných strukturálních reforem, které by posílily konkurenceschopnost a zvýšily růst.

Naopak důvěryhodnost by narušilo zvýšení dluhu a neúspěch při snižování rozpočtového schodku. Za negativní považuje agentura i případné zrušení důchodové reformy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám