Hlavní obsah

Mizerie trvá. Nových bytů se v Praze prodává nejméně za pět let

Novinky, tov

V prvním letošním pololetí se v Praze prodalo 2318 nových bytů, což je o 134 méně než loni a nejméně za posledních pět let. V porovnání s předloňským rokem došlo k poklesu prodejů o 709 bytů a při srovnání s prvním pololetím roku 2016 to bylo dokonce o 1297 bytů méně, vyplývá z analýzy společnosti Ekospol zveřejněné v pondělí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Prodej nových bytů v Praze

Článek

Druhé letošní čtvrtletí bylo o něco lepší než první kvartál, jarní prodeje však vzrostly jen o 78 bytů.

„Zásadní ránu celému rezidenčnímu trhu daly opakované restrikce České národní banky (ČNB), které výrazným způsobem omezily dostupnost hypoték. De facto od vlastního bydlení v hlavním městě odstřihly celou střední třídu, na hypotéku podle odhadů bank nově nedosáhne až pětina zájemců,“ komentoval čísla šéf Ekospolu  Evžen Korec. Trh s novými byty podle něj zůstává v krizi.

Že opatření ČNB sehrála na trhu s byty velkou roli, soudí i ekonom ČSOB Petr Dufek.

„Především proto, že loni znovu zpřísnila podmínky pro poskytování hypoték. Zájemci o koupi bytu se tomu předem přizpůsobili. Stalo se to, že vlastně urychlili svoji poptávku v čase, a proto může letos být na trhu patrno méně transakcí,” řekl Novinkám. Samo o sobě to podle analytika nemusí znamenat propad poptávky a následně i pokles cen, i když ten by podle něj byl docela logický u starších nabízených bytů.

Mezi dalšími faktory slabších prodejů jmenoval také vyšší úrokové sazby ve srovnání s předchozími lety. V posledních měsících sice hypotéky mírně zlevnily, úroky jsou ale stále výrazně vyšší než v letech 2016 a 2017. Tehdy se průměrný úrok u hypoték držel pod dvěma procenty.

„Co by stálo za pozornost, nicméně lze to jen těžko předem identifikovat, je zájem zahraničních investorů a spekulantů o pražské byty a rodinné domy. Ti totiž sehrávali docela významnou roli při zvyšování poptávky v posledních letech,” upozornil ekonom.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték.

Pořád stejný problém. Pomalé povolování staveb

„Současná průměrná cena přesahující sto tisíc korun za metr čtvereční je pro mnoho rodin neúměrná. Myslím, že si to uvědomuje i stále více developerů, a je jen otázkou času, kdy se na trhu opět objeví cenově dostupné byty,” řekl Korec z Ekospolu. Za problém označil pomalé povolování výstavby, které u většího rezidenčního projektu zabere i pět a více let.

Ekospol sleduje trh s novými byty v Praze více než třináct let. Metodiku developera využívá i například Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám