Hlavní obsah

České nemovitosti kvůli neschopnosti státu zdražují téměř nejrychleji v celé EU

Novinky, tov

Nemovitosti v prvních třech měsících roku zdražovaly v Česku skoro nejvýrazněji v rámci všech zemí Evropské unie. Meziročně jejich cena vzrostla podle středečních čísel Eurostatu o 9,4 procenta. Rychleji nemovitosti zdražovaly v celé EU pouze v Maďarsku.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Průměr cenového růstu nemovitostí za celou EU činil v prvním letošním čtvrtletí rovná čtyři procenta, a byl tedy ani ne poloviční v porovnání s procentuálním cenovým růstem v Česku.

„Hlavním důvodem rychlého růstu cen nemovitostí v ČR je nepružná legislativa, zejména dlouhá povolovací řízení ve stavebnictví, která brání nabídkové straně, například developerům, pružně reagovat na zvýšenou poptávku. Ta je nyní v ČR zvýšená z důvodu silného růstu reálných mezd a vysoce příznivé situace na trhu práce a obecně díky prosperitě české ekonomiky,” komentoval ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Česko patří v pružnosti procesu povolování staveb mezi nejhorší země na světě. V loňském žebříčku Světové banky obsadila ČR 156. místo ze 190 zemí. Lépe se umístila Ukrajina, Indie i mnohé africké země. Doba stavebního řízení podle SB v průměru dosahuje 246 dní. Například v Dánsku přitom na vyřízení všech povolení stačí dva měsíce.

V Praze úřady loni povolily stavbu 2700 bytů, podle Sdružení pro architekturu by metropole potřebovala ročně stavět kolem 10 tisíc bytů.

Sociální problém

Rychle rostoucí ceny nemovitostí podle Kovandy představují stále tíživější nejen ekonomický, ale i sociální problém. „Například pro mladé rodiny s dětmi přestává být bydlení dostupné, což se může projevit třeba i trvaleji nižší mírou porodnosti, a tedy i rychlejším postupem procesu populačního stárnutí s nepříznivým dopadem do systému veřejné zdravotní péče a systému důchodového,” upozornil.

Zahraniční poptávku po nemovitostech umocňuje také relativně slabá koruna, což je dosud zčásti důsledkem intervencí ČNB z let 2013 až 2017.

„Je to sice o půl procentního bodu pomaleji než v závěru loňského roku, nicméně stále je tempo zdražování nemovitostí a tím i snižování dostupnosti bydlení v ČR velmi rychlé,” soudí také ekonom ČSOB Petr Dufek.

Byty jsou stále dobrá investice

„Jak je vidět, nic se příliš nezměnilo ani poté, co ČNB zpřísnila pravidla pro poskytování hypoték. Poptávka zůstává i nadále silná, i když někteří zájemci se nejspíše pod tlakem již tak vysokých cen vzdali. Přesto zůstává stále dost těch, kteří o nákup bytů mají zájem, ať už jsou to domácí investoři, nebo ti zahraniční,” uvedl.

Mezi dalšími faktory zmínil velký rozmach pronájmů přes internet, jako např. Airbnb nebo relativně nízké úrokové sazby a výnosy dluhopisů a naopak rostoucí nájemné.

„Když tento výnos porovnáme třeba se státním dluhopisem, tak je vidět, že pro část investorů je tato varianta velmi zajímavá. Zvlášť když k jejich motivaci ještě přidáme tolik oblíbený příběh o realitních investicích na stáří,” uzavřel Dufek.

Rostoucí ceny nemovitostí ale nejsou pouze výsadou Česka. S výjimkou Itálie, kde ceny padají, nebo Řecka, které není schopné tyto ceny vůbec vykazovat, zdražují nemovitosti napříč kontinentem. Například v sousedním Německu je to aktuálně o pět procent.

Anketa

Jak bydlíte?
Mám vlastní nemovitost
53,7 %
Splácím hypotéku
22,6 %
Bydlím v nájmu
23,7 %
Celkem hlasovalo 1613 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám