Hlavní obsah

Milostivé léto pomůže už podruhé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od čtvrtečního rána až do 30. listopadu se někteří dlužníci mohou zbavit za zvýhodněných podmínek exekucí. Začíná totiž druhé milostivé léto, jež s mírnými úpravami navazuje na to první z přelomu loňského a letošního roku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Možnost zvýhodněného oddlužení se týká dluhů u úřadů či státních firem. Stát i odborníci v tom vidí příležitost, jak se řada lidí může zbavit exekucí, které je vysávají, nezřídka je posílají do šedé zóny a zabraňují jim vrátit se do normálního života.

„Během prvního milostivého léta se ukázalo, že je výhodné pro všechny. Nejen pro dlužníky, kteří se dostanou z dluhové pasti, ale i pro věřitele. Ti totiž zjistili, že mají jedinečnou šanci dostat se k dlužným jistinám,“ řekl nedávno Právu poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL), který patří mezi autory koncepce milostivého léta.

Nacher: Druhé milostivé léto komplikuje drahota

Domácí

Kdy se dá využít

Akce se týká exekucí na dluzích vůči státu, krajům či obcím nebo organizacím, v nichž mají stát nebo samospráva podíl.

Bude tedy možné se zbavit závazků vůči dopravním podnikům, technickým službám, veřejným nemocnicím, některým energetickým podnikům, zdravotní pojišťovně, obcím za nájem v obecních bytech nebo dluhů z nezaplacených koncesionářských poplatků České televizi a Českému rozhlasu.

Minule se zapojily i banky, z nichž Raiffeisenbank ve středu potvrdila opětovnou účast.

Podmínky milostivého léta

Podmínkou milostivého léta je, že se jedná o exekuční řízení zahájená před 28. říjnem loňského roku a vymáhat dluh musí soudní exekutor.

„Milostivé léto nelze použít v případech, kdy původní dluh odkoupil soukromý subjekt,“ upozornil na stránkách www.milostiveleto.cz Člověk v tísni. Dlužník také nesmí být v insolvenci.

„Milostivé léto se netýká dluhů, které se řeší v rámci správní a daňové exekuce např. finančním úřadem nebo Českou správou sociálního zabezpečení. Nevztahuje se ani na majetkové sankce nebo peněžité tresty uložené v rámci trestního řízení – trestný čin, výživné apod.“ uvedla pak Charita ČR.

Nutno zaplatit dlužnou částku

Dlužníci musí zaplatit základní dlužnou částku, tzv. jistinu. To je například již zmíněný nájem. K tomu je nutné doplatit 1815 korun jako odměnu exekutorovi. Zbývající poplatky za vedení exekuce, sankce či úroky pak budou dlužníkovi odpuštěny.

„Aby exekutor zastavil exekuci, musíte mu do 30. listopadu písemně sdělit, že žádáte o zahájení postupu podle právní úpravy tzv. milostivého léta,“ sdělila Charita ČR.

Je tedy potřeba exekutorovi napsat, že dlužník má zájem využít milostivého léta dle § 1 odst. 3 písm. a) zákona o zvláštních důvodech pro zastavení exekuce. Pro pomoc při formulaci dopisu se lze obrátit na bezplatné občanské či finanční poradny.

Výborný: Nové milostivé léto pomůže dlužníkům i věřitelům

Domácí

Výši jistiny by měl člověku sdělit exekutor, kterého je nutné do poloviny listopadu písemně požádat o její vyčíslení a číslo účtu, kam lze peníze zaslat. Exekutor má na odpověď 15 kalendářních dnů. Pokud včas neodpoví, prodlužuje se o dobu prodlení u tohoto konkrétního dluhu i doba trvání milostivého léta.

Jméno soudního exekutora je možné najít v některém z dokumentů o exekuci. Pokud si není člověk jist, je možné nahlédnout do Centrální evidence exekucí na www.ceecr.cz nebo na kontaktních místech czech pointu, například na poště. Dotazy v centrální evidenci jsou zpoplatněny. Se žádostí o radu lze využít i helplinku Člověka v tísni 770 600 800.

Zaplatit je nutné do 30. listopadu, pokud tedy u exekutora nedošlo ke zmíněnému prodlení s odpovědí, čímž se lhůta pro zaplacení prodlouží. Po uhrazení dané částky by měl exekutor vydat rozhodnutí, ve kterém dlužníka osvobodí od placení zbývajících částek připadajících na příslušenství, a exekuci zastaví. A to bez zbytečného odkladu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám