Hlavní obsah

Mileiova motorová pila úřaduje. Rozpočet Argentiny skončil po téměř 12 letech v přebytku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak slíbil, tak koná. Na avizované drastické osekání státu, ke kterému se argentinský prezident Javier Milei před svým zvolením do funkce zavázal, když na předvolebních mítincích vystupoval s motorovou pilou, došlo hned v prvním měsíci tohoto roku. Rozpočet Argentiny skončil v lednu v přebytku poprvé po téměř 12 letech, uvedlo v pátek ministerstvo financí. Klesla také meziměsíční míra inflace, chudobou v zemi ale trpí čím dál více lidí.

Foto: Yara Nardi, Reuters

Argentinský prezident Javier Milei

Článek

V lednu, který byl prvním celým měsícem Mileie ve funkci, skončily veřejné finance státu v plusu ve výši 518,4 milionu pesos (14,5 miliardy Kč), informovalo argentinské ministerstvo financí. Částka už je po zahrnutí splátek a úroků z veřejného dluhu, uvedl server Buenos Aires Times.

Jedná se o „první měsíční finanční přebytek od srpna 2012 a první přebytek za leden od roku 2011,“ citovala ministerstvo státní tisková agentura Telam.

Milei už dříve řekl, že v letošním roce hodlá pracovat s vyrovnaným rozpočtem, což mu může pomoci při vyjednávání s Mezinárodním měnovým fondem o půjčce ve výši 44 miliard dolarů (přes jeden bilion Kč).

Mileiův reformní autobus kvůli opozici přibržďuje

Ekonomika

Krajně pravicový libertarián prosazuje ostré škrty ve státních výdajích. Doposud stihl devalvovat národní měnu peso o více než 50 procent, zrušit dotace v energetice a dopravě či snížit počet ministerstev o polovinu. Rozsáhlou reformu čítající na 300 zákonů se ale jeho straně v Kongresu zatím prosadit nepodařilo.

V lednu sice meziměsíční míra inflace v zemi klesla na 20,6 procenta z prosincových 25,5 procenta, server Buenos Aires Times k tomu ale podotkl, že v chudších regionech ceny naopak vzrostly. V meziročním srovnání pak inflace v Argentině nadále roste, v lednu se vyšplhala na 254,2 procenta.

Anketa

Souhlasíte s ráznou politikou argentinského prezidenta?
Ano, Argentině stejně už nic jiného nezbývá.
85,4 %
Ano, ale ne ve všem.
7,4 %
Spíše ne. Některé věci ale mohou pomoci.
2,2 %
Určitě ne, je to neřízená střela.
5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8944 čtenářů.

Nejvyšší chudoba za dvacet let

Nelichotivě pro Mileie vyznívá také jiná lednová statistika, a sice úroveň chudoby v zemi, která v úvodním měsíci roku dosáhla 57,4 procenta (odpovídá zhruba 27 milionům lidí), což je nejvyšší hodnota za nejméně 20 let, informovala agentura Reuters s odkazem na zprávu Katolické univerzity Argentina. Oproti prosinci došlo k výraznému zhoršení, tehdy úroveň chudoby totiž dosáhla 49,5 procenta.

Milei z vysoké úrovně chudoby obvinil předchozí vlády. „Skutečné dědictví kastovního modelu: Šest z deseti Argentinců je chudých. Ekonomická destrukce posledních sta let nemá v historii Západu obdoby, “ uvedl v sobotu na sociální síti X.

I přes řadu současných problémů však 53letý Milei předpovídá, že do tří měsíců dojde k oživení ekonomiky. Té nahrává například to, že zemědělci letos čekají nadprůměrnou úrodu nebo že dojde k otevření několika těžebních projektů.

S komunisty se paktovat nebudeme. Argentina odmítla členství v paktu BRICS

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám