Hlavní obsah

S komunisty se paktovat nebudeme. Argentina odmítla členství v paktu BRICS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Buenos Aires

Nový prezident Argentiny Javier Milei oficiálně odmítl vstup své země do hospodářského uskupení BRICS, které je často vnímáno jako protiváha Západu. Podle Mileie není členství Argentiny v souladu s novým kurzem nastoleným v Buenos Aires.

Foto: Agustin Marcarian, Reuters

Argentinský prezident Javier Milei na snímku při slavnostní inauguraci

Článek

„Naše členství v této chvíli není žádoucí (…) Zahraniční politika dnešní Argentiny se v mnoha aspektech liší od té, kterou prosazovala minulá vláda.“ Tak zní klíčové pasáže z oficiálního dopisu, kterým nový argentinský prezident Javier Milei odmítl vstup země do uskupení BRICS.

Argentinská prezidentská kancelář věc zveřejnila v pátek, podle původních předpokladů se přitom Buenos Aires mělo formálně stát členem BRICS již 1. ledna 2024.

Členy BRICS jsou zatím Brazílie, Čína, Indie, Jihoafrická republika a Rusko. Spolek, který je běžně vnímán jako protiváha organizacím západních zemí typu Evropské unie či NATO, se od prvního ledna rozšíří (bez Argentiny) o dalších pět členů: Egypt, Etiopii, Írán, Saúdskou Arábii a Spojené arabské emiráty.

BRICS pošle pozvánku ke členství šesti zemím

Svět

Kormidlo se otáčí doprava

Milei, který v listopadu překvapivě ve druhém kole zvítězil v prezidentských volbách a funkce se ujal 10. prosince, nesouhlas s dojednaným vstupem Argentiny do BRICS avizoval již dříve a použil k tomu mnohem méně diplomatického slovníku. „S komunisty se paktovat nebudeme,“ řekl mj. podle listu Le Monde v narážce na to, že členy spolku jsou i Čína a Rusko.

Argentina stále patří mezi největší ekonomiky jižní polokoule, byť její hospodářství po desítky let decimovala rozpočtově nezodpovědná politika levicových vlád. S tím slíbil skoncovat právě nový prezident, který ve volbách zvítězil se sliby radikálních reforem jak v ekonomické, tak v politické oblasti.

Odklon od BRICS je podle serveru BBC výrazným politickým gestem ve smyslu „USA jsou pro nás lepším partnerem než Čína a Rusko“. Jak Milei uspěje s ekonomickými reformami, je ovšem otázkou – pro své plány bude muset sehnat podporu i mimo svoji stranu a již v minulých dnech na protest proti úsporným opatřením vyšly do ulic desetitisíce Argentinců.

Argentinský prezident Milei začal úřadovat, lidé se bouří proti úsporným opatřením

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám