Hlavní obsah

Merkelová v Davosu: Protekcionismus je slepá ulička, státy mají spolupracovat

Novinky, bož, tov

Všestranná spolupráce a volný obchod je cesta, jak se vypořádat s budoucností. Naopak protekcionismus je špatné řešení. V projevu na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu to ve středu uvedla šéfka německé vlády Angela Merkelová. Její projev sledoval německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová v Davosu

Článek

„Chceme i v budoucnosti společně řešit problémy světa. Protekcionismus na ně není správná odpověď,” řekla Merkelová v projevu. I proto je podle ní velmi důležité, aby mělo Německo co nejdříve novou vládu.

„Jen prostřednictvím mnohostranné spolupráce jsme schopni skutečně vyřešit výzvy dnešního světa,” nechala se slyšet spolková kancléřka. „A to právě tváří v tvář rozvratným změnám, které stojí před námi,” uvedla.

Letošního Světového ekonomického fóra v Davosu se vedle Merkelové účastní řada předních státníků včetně amerického prezidenta Donalda Trumpa, francouzského prezidenta Emmanuela Macrona či britské premiérky Theresy Mayové. Akce se zúčastní i český premiér Andrej Babiš.

Letošní 48. ročník se nese v duchu motta „Vytváření sdílené budoucnosti v roztříštěném světě". Například americký prezident Trump ale volí právě politiku protekcionismu, tento týden podepsal uvalení vysokých cel na dovoz solárních panelů a praček. Podle komentátorů CNN hrozí obchodní válka s Čínou či Jižní Koreou, které už opatření ostře kritizovaly. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Davos paralyzují rekordní přívaly sněhu

Téměř dva metry sněhu, nebezpečí lavin, neprůjezdné silnice, zpožděné vlaky a neustávající sněžení. Tak vypadá v současné chvíli švýcarský Davos, kde v úterý...

Výběr článků

Načítám