Hlavní obsah

Maloobchodní tržby stouply v květnu o 5,8 procenta, pomohlo rozvolnění

ČTK, ktp, rot

Tržby v maloobchodě v květnu meziročně stouply po očištění o kalendářní vlivy o 5,8 procenta, v dubnu podle revidovaných údajů rostly o 7,2 procenta. V meziměsíčním srovnání obchodníci utržili o 7,3 procenta více. Informoval o tom ve čtvrtek Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Výsledky maloobchodních tržeb kladně ovlivnilo rozvolnění protiepidemických opatření, díky němu mohly v polovině května všechny obchody po více než čtyřech měsících nuceného uzavření kvůli pandemii otevřít.

Bez očištění byly maloobchodní tržby v pátém měsíci meziročně vyšší o 8,1 procenta, přičemž vzrostly tržby hlavně za nepotravinářské zboží a pohonné hmoty a stejně jako v dubnu nejvíce stouply za oděvy a obuv.

Stavební výroba v ČR vzrostla v květnu po rok trvajícím propadu o 5,8 procenta

Ekonomika

„Jediný nepotravinářský sortiment, který zaznamenal pokles tržeb, bylo sportovní, kulturní a rekreační zboží. V loňském roce výrazně rostly tržby za sportovní a rekreační potřeby, což se letos v tak velké míře neopakovalo. I když se zákazníci vrátili do kamenných prodejen, internetový prodej si udržel rostoucí trend," uvedla ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

Doplnila, že třetí měsíc za sebou vykazoval vysoké meziroční růsty i prodej aut.

Reklama

Výběr článků

Načítám