Hlavní obsah

Stavební výroba v ČR vzrostla v květnu po rok trvajícím propadu o 5,8 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Stavební výroba v Česku po více než rok trvajícím propadu letos v květnu poprvé meziročně vzrostla, a to o 5,8 procenta. Pozemní stavitelství posílilo o 4,5 procenta a inženýrské o 8,8 procenta. Ve středu to oznámil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Stavebnictví po začátku epidemie nemoci covid-19 v březnu 2020 od loňského dubna vytrvale oslabovalo. V několika měsících loňského i letošního roku byl meziroční propad stavební produkce dokonce větší než deset procent.

Počet vydaných stavebních povolení letos v květnu meziročně stoupl o 15,1 procenta na 8777. Zvýšila se také orientační hodnota stavebních povolení o 1,2 procenta na 36,6 miliardy korun.

„Lepší výsledky tentokrát vykázali živnostníci a menší firmy, které loni ovlivnila pandemie větší měrou, a základna byla proto velmi nízko,” sdělila vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

Stavebnictví se nedaří, v dubnu se stavělo méně

Ekonomika

Počet zahájených staveb bytů letos v květnu ve srovnání s loňskem vzrostl o 20,3 procenta na 4060 bytů. Zvýšil se počet zahájených staveb bytů v rodinných i bytových domech. Množství dokončených bytů ale meziročně kleslo o 4,1 procenta na 2807.

„Počet dokončených bytů klesl, ale meziroční srovnání v kategorii rodinných domů ovlivnila vyšší základna z loňského května, kdy stavební úřady doháněly dubnové manko,” uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebnictví v Česku se letos v květnu meziročně mírně snížil. Klesl o 0,2 procenta. Průměrná hrubá měsíční mzda pracovníků ve stavebnictví však proti loňsku vzrostla o 8,7 procenta.

Stavební výroba zaznamenala růst i meziměsíčně. Ve srovnání s dubnem v květnu stoupla o rovná tři procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám