Hlavní obsah

Maďarsko prodloužilo regulaci ceny benzínu do začátku října

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarská vláda prodloužila regulaci cen pohonných hmot a vybraných potravin do prvního října 2022. Ve čtvrtek to oznámil maďarský premiér Viktor Orbán.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Maďarsko zastropovalo ceny šesti základních potravin loni v říjnu a pohonných hmot loni v polovině listopadu. Opatření mělo platit tři měsíce, ale Orbánova vláda ho už několikrát prodloužila.

Maximální cena 95oktanového benzinu a nafty je určena na 480 forintů (30 korun) za litr, i když tržní cena je v současnosti mnohem vyšší. Za regulovanou cenu mohou tankovat pouze vozidla s maďarskou SPZ.

Řidiči zahraničních vozů zaplatí na maďarských benzinkách tržní cenu. Maďarsko tak zabránilo tzv. benzinové turistice, která se rozmohla především v příhraničních územích.

Mezi potraviny s regulovanou cenu patří například krystalový cukr, hladká mouka, slunečnicový olej a některé druhy masa.

Inflace v Evropě roste

Inflace v zemích střední Evropy prudce stoupla poté, co ruská invaze na Ukrajinu zesílila po pandemii covidu-19 tlak na růst cen. Centrální banky v regionu proto začaly razantně zvyšovat úrokové sazby.

Maďarská centrální banka na konci května zvýšila základní úrok o půl procentního bodu na 5,9 procenta a například bankovní rada České národní banky (ČNB) zvýšila základní úrokovou sazbu na začátku května o 0,75 procentního bodu na 5,75 procenta.

Kurz maďarské měny oslabil na rekordních 400 forintů za euro

Ekonomika

Zavedení cenových stropů jsou pilířem snah Orbánovy vlády chránit domácnosti před vyššími životními náklady. I přes tato opatření však míra inflace v Maďarsku vystoupala v květnu na 10,7 procenta z dubnové hodnoty 9,5 procenta.

Podle agentury Reuters vývoj zatím nenaznačuje, že by zvyšování sazeb maďarskou centrální bankou růst inflace výrazně omezilo. Ta by podle březnového výhledu banky za celý letošní rok mohla přesáhnout 9,8 procenta.

Prodloužení stropu na úrokové sazby hypoték, které má chránit dlužníky před vyššími náklady na úvěry, bude dalším zásahem pro maďarské banky. Ty už vlivem vládních opatření na snížení rozpočtového deficitu zatížila daň z nadměrných zisků.

Reklama

Výběr článků

Načítám