Hlavní obsah

Maďarsko na nákupu ruského plynu obrovsky prodělává, upozornil tamní list

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarská vláda premiéra Viktora Orbána se rozhodla nakupovat plyn místo na energetických trzích raději z Ruska, protože podle ní je bezpečnější jednat se spolehlivým partnerem. Maďarský levicový deník Népszava však nyní spočítal, že země na obchodu s ruským plynem prodělala obrovské peníze.

Foto: Profimedia.cz

Zástupkyně ředitele Gazpromu Jelena Burmistrová s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártóem po podpisu dohody v roce 2021

Článek

Důvodem je skutečnost, že současná platná smlouva o nákupu plynu z Ruska byla podepsána v roce 2021, tedy na začátku evropské cenové krize v energetice.

Maďarsko podepsalo smlouvu o nákupu plynu s Ruskem v říjnu 2021. Oficiálně se na ní podílely dvě státní společnosti, ruský Gazprom a maďarská MVM, obecně se však ví, že podmínky byly vyjednány v nejvyšších patrech politiky, píše list.

Smlouva nebyla zveřejněna s odkazem na obchodní tajemství. Vláda pouze zdůrazňovala, že nová smlouva je podstatně lepší než ta podepsaná v roce 1995. 

Maďarská cesta: Závislost na ruském plynu trvá a cena je teď vyšší, než má EU

Ekonomika

Ruský prezident Vladimir Putin v únoru 2022, před invazí na Ukrajinu, řekl, že Maďarsko dostává ruský plyn za pětinu ceny na světovém trhu.

Népszava ale tvrdí, že opak je pravdou. Kreml si podle jeho kalkulací k tržní ceně dokonce přidal 30 procent. List při svém výpočtu použil údaje maďarského statistického úřadu.

Maďarsko-ruská dohoda vychází z cen plynu na nizozemské energetické burze (TTF). V plynárenském roce 2021–2022 země na dohodě vydělala 810 milionů eur (20,5 miliardy Kč), v roce 2023 se ale situace kvůli klesajícím cenám na světovém trhu obrátila.

V plynárenském roce 2022–2023 tak země zaznamenala ztrátu 1,43 miliardy eur, upozornil server dailynewshungary.com.

Maďarská vláda stále tvrdí, že ruský plyn je na trhu nejlevnější, ale nikdy toto tvrzení nepodpořila čísly.

Maďarsko v roce 2023 nakoupilo 6,6 miliardy metrů krychlových plynu. To bylo o 51 procent více než v předchozím roce a nejvíce od roku 2018, kdy země koupila 8,4 miliardy metrů krychlových.

Népszava vyjádřil podezření, že Maďarsko velké množství ruského plynu prodává, i když se o tom vláda ani kupující nezmiňují.

Orbán vyjednal Maďarsku výjimku, dál může dovážet plyn z Ruska

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám