Hlavní obsah

Macron v Rudolfinu silně podpořil účastníka dukovanského tendru EDF

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzský prezident Emmanuel Macron, který je na návštěvě Prahy, v úterý v pražském Rudolfinu na Česko-francouzském jaderném fóru nenechal nikoho na pochybách o své silné podpoře státní EDF v bilionovém tendru na stavbu dukovanského bloku a možná až tří dalších. Dalším účastníkem soutěže je jihokorejská KHNP.

Foto: ČTK/AP

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

Macron nastínil možnou spolupráci francouzské EDF a českého ČEZ. „Přijíždím s plnou podporou Francie pro EDF v tendru,“ prohlásil.

Doplnil, že věří, že spolupráce Francie a Česka v oblasti jádra není o byznysu nebo energetice, ale i o autonomii a že má strategický význam. Upozornil, že Evropa se nachází uprostřed několika krizí a musí zůstat konkurenceschopná.

„Jde o klima, suverenitu a konkurenceschopnost. Francouzská strategie je založena na zvyšování efektivity, obnovitelných zdrojích a jaderné energetice,“ doplnil Macron.

Vláda ještě neví, jak zaplatit nové jaderné bloky

Ekonomika

Připomněl, že Francie chystá stavbu čtrnácti nových jaderných bloků, na nichž by se mohly české firmy podílet. Pokud se podaří partnerství uzavřít, zajistí to podle něj místnímu průmyslu spolupráci „po desetiletí“.

Jako cíl označil vytvořit plnohodnotný evropský projekt nezávislý na ostatních zemích. „Zaměřme se na zajištění vlastní energetické suverenity. Máme ji ve svých rukou,“ dodal.

Obohacení uranu pro Dukovany budou místo Rusů zajišťovat Francouzi

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám