Hlavní obsah

Vláda ještě neví, jak zaplatit nové jaderné bloky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Překvapivé rozšíření tendru na dostavbu jaderného bloku v Dukovanech rovnou na čtyři bloky, o němž vláda rozhodla na konci ledna, bude podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) také znamenat nutnost zajistit model financování ze strany státu. Jaký ale bude, to vláda stále neví.

Foto: Petr Horník, Právo

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

„Meziresortní pracovní skupina k financování projektu, složená ze zástupců ministerstev financí, průmyslu a obchodu a investora, bude ustanovena do konce února. Ta by pak měla předložit závěry vládě do konce roku. Stanovení investorského modelu bude jedním z témat, kterými se bude zabývat,“ sdělil Novinkám Petr Habáň z tiskového oddělení resortu financí.

Česko přitom zatím od Evropské komise nemá schválen ani model financování jednoho dukovanského bloku.

„Nakonec budeme rádi, když se postaví aspoň tento jeden blok,“ míní datový analytik Datarun Petr Bartoň. I jedna stavba je však podle experta Capitalinked Radima Dohnala pro Česko velké sousto. Dohnal odhaduje, že stavba může vyjít na 400 miliard korun. Ještě při zahájení tendru před dvěma lety se přitom hovořilo o částce 160 miliard.

Cena za nové jaderné bloky může být astronomická

Ekonomika

„Na tento jeden blok dosud není ani notifikace od Evropské komise,“ připomněl Dohnal.

Úkolů má ale stát před sebou více. „Dosud nekoupil účelovou společnost Elektrárna Dukovany II, aby tam stavěl jeden blok, a nemá ani společnost Elektrárna Temelín II, aby i tam stavěl nové bloky,“ shrnul expert.

Narážel na to, že by stát měl koupit od polostátního ČEZ jeho dceřinou firmu, která soutěž na jaderný blok vyhlásila.

„Komise má vymyslet nějaký zázrak“

Stavba čtyř bloků je i se slevami odhadována až na bilion korun. Takovou investici si podle Bartoně nemůže česká ekonomika dovolit.

„To stát aspoň přiznal, když řekl, že na další bloky nemůže použít stejné státní financování jako na první blok. Ta komise, která má vymyslet nějaký zázrak, to samozřejmě nedokáže,“ dodal.

Původně se počítalo s tím, že stát by cenu za elektřinu z nového dukovanského bloku dorovnal ve chvíli, kdy by ta tržní byla nižší. ČEZ by se zase podělil o zisk, kdyby cena naopak překročila stanovený limit.

„Připadá mi to jako politický marketing, jehož výsledek bude ostuda. Nic se nepostaví, jen ČEZ či vláda prodělají miliardy korun na přípravě,“ míní Dohnal.

EDF se loni vrátila k zisku, pomohly vysoké ceny energií a zprovoznění reaktorů

Ekonomika

Výhoda pro Francouze

Ze tří účastníků tendru mají podat závazné nabídky do poloviny dubna na čtyři bloky jen dva, a to francouzská EDF a jihokorejská KHNP. Severoamerický Westinghouse nebyl osloven, protože nepodal závaznou nabídku ani na jeden dukovanský blok.

Dohnal soudí, že vyřazení Westinghousu je výhodou pro EDF. „Zdá se, že bude favoritem, jelikož má prostřednictvím francouzské vlády v Bruselu lepší vliv. A tam se bude dále jednat o pravidlech pro veřejnou podporu,“ uvedl.

Stejně to vidí minoritní akcionář ČEZ Michal Šnobr. „Ve hře zůstává jediný subjekt. Čtyři bloky jsou francouzský nápad a všem musí být jasné, že pokud to nemá získat EDF, Česko nebude mít notifikaci od Evropské komise,“ domnívá se.

Podle analytika ENA Jiřího Gavora hraje francouzské společnosti do karet i spor mezi Westinghouse a KHNP. Severoamerická firma žaluje korejskou kvůli údajnému kopírování know-how.

Vláda vyřadila americký Westinghouse ze soutěže o Dukovany. Stavět chce hned čtyři bloky

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám