Hlavní obsah

Lidé se chystají šetřit energiemi. Polovina se bojí dalšího zdražení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejně jako uplynulou zimu i letos hodlají lidé šetřit energiemi. Dalšího růstu jejich cen se obává polovina dotázaných v zářijovém průzkumu agentury Ipsos pro společnost ČEZ.

Foto: IIMCE, spol. s r.o.

Izolační vlastnosti kvalitních plastových oken stojí za výraznými úsporami na energiích.

Článek

Z oslovených domácností chystá úspory 80 procent, nejčastěji výměnu spotřebičů a žárovek za méně energeticky náročné, plánují i stavební úpravy. Místo koupání ve vaně se chtějí sprchovat a nebudou zakrývat radiátory. Desetina rodin je připravena investovat přes 50 tisíc korun, většinou počítají s dotací od státu.

„Razantní opatření jako snížení teploty v bytě na minimum ale neplánují,“ uvedl analytik Ipsos Michal Straka. Situace se podle něj zklidňuje.

Žádné malé zvýšení. Regulovaná část ceny elektřiny má vzrůst o 70 procent

Ekonomika

Zatímco v lednu hlásila zvýšení záloh téměř polovina domácností, v srpnu a září to byla o něco více než čtvrtina, nejčastěji do 500 korun měsíčně.

Ještě loni přes 60 procent domácností tvrdilo, že další zvýšení cen energií by je donutilo výrazně omezit volnočasové aktivity, na konci letošního třetího čtvrtletí to bylo méně než 40 procent.

Anketa

Chystáte doma úsporná opatření, abyste snížili spotřebu energií?
Něco už jsem udělal/udělala a budu pokračovat
61 %
Něco už jsem udělal/udělala, ale pokračovat teď už nebudu
20,1 %
Zatím jsem to neřešil/neřešila, ale mám to v plánu
3,6 %
Zatím jsem to neřešil/neřešila a ani to neplánuji
15,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1069 čtenářů.

Průzkum se konal ještě před zveřejněním návrhu Energetického regulačního úřadu (ERÚ), který předpokládá zvýšení regulované složky ceny energií o desítky až stovky procent. Regulovaná složka tvoří u domácností asi 40 procent konečné ceny, u plynu kolem 20 procent.

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že koncové ceny energií v příštím roce stoupnou oproti letošku maximálně o jednotky procent, přičemž poukázal na pokles obchodní složky cen.

Ceny energií v žádném případě neporostou o desítky procent, slíbil premiér Fiala

Domácí

Stát už schvaluje opravy domů po babičce, dostal žádosti za 117 milionů

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám