Hlavní obsah

Stát už schvaluje opravy domů po babičce, dostal žádosti za 117 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od konce září, kdy byl spuštěný dotační program Oprav dům po babičce, si o podporu do čtvrtka zažádalo 126 lidí. Celkový objem žádostí přesahuje 117,5 milionu korun. Průměrná hodnota jedné z nich je 932,7 tisíce korun. Čtrnáct žádostí v celkové hodnotě převyšující 13,68 milionu korun již bylo schváleno.

Foto: Profimedia.cz

Základem využití peněz z dotace je zateplení rodinného domu (ilustrační foto)

Článek

„U malé části žádostí evidujeme běžné chyby – obvykle jde chybějící dokumentaci. Žadatelé jsou vyzváni k nápravě, mají na to dostatečně dlouhou lhůtu,“ řekla Právu Lucie Früblingová ze Státního fondu životního prostředí (SFŽP).

Základní podmínkou přidělení dotace je to, že se musí jednat o rodinný dům nebo rekreační chalupu, kde její majitel trvale bydlí. Vlastníci nemovitosti také musejí být ekonomicky aktivní – musí jít tedy o zaměstnance, podnikatele, pracující studenty či důchodce nebo rodiče na mateřské dovolené.

„Člověk, který dotaci získá, navíc musí v domě žít ještě dalších deset let. Zároveň o ni může žádat jen ten, kdo vlastní pouze jednu nemovitost určenou k bydlení. Tedy tu, na kterou chce dotaci čerpat,“ upozornil Miloš Hutník ze společnosti Weber, Saint-Gobain.

Vláda škrtá dotace za více než 80 miliard. Zveřejnila jaké

Domácí

Pozor na exekuce

Dotaci nelze poskytnout, pokud žadatel nemá právo nakládat s nemovitostí v plném rozsahu, popřípadě je toto právo omezeno například soudcovskou či exekutorskou zástavou, je nařízena exekuce či příkaz k prodeji domu nebo je dům předmětem insolvenčního řízení či zajištění podle trestního řádu. Toto omezení ale neplatí, pokud je dům zastaven kvůli hypotéce či půjčce na jeho úpravu.

U programu Oprav dům po babičce se také dotace poskytují výhradně na nemovitosti, jimž bylo stavební povolení uděleno před 1. červencem 2013. „Samotný objekt musí mít maximálně tři bytové jednotky a dvě nadzemní podlaží. Z maximální povolené vztažné podlahové plochy vyměřené na 350 metrů čtverečních pak může být nejvýš 20 procent využíváno k podnikání, zbytek musí sloužit bydlení,“ dodal Hutník.

Podmínka 20 procent se týká i pronájmu. Musí být dodržena deset let po provedení úprav.

Peníze dopředu

Peníze na úpravy člověk dostane předem. „Dotace se může vyšplhat i přes milion korun. Další výhodou je bonus 50 tisíc korun na každé nezletilé dítě. Příjemci dotace mají dva roky na dokončení renovace,“ upozornil ředitel fondu životního prostředí Petr Valdman.

Peníze lze použít například na zateplení domu, pořízení kotle, kamen či tepelného čerpadla, fotovoltaiky, nabíječky na elektromobily, zelené střechy, zachycování dešťové vody a podobně. „Program Oprav dům po babičce je specifický tím, že jde o komplexní zateplení domu. To sestává z izolace obálky domu – tedy zateplení vnějších stěn, podlah, stropů, nových oken a dveří a stínicí techniky,“ upozornil Hutník.

Peníze lze použít jak na úpravy stávajícího rodinného domu, tak na stavbu nového, který bude stát na jeho místě. Energeticky vztažná plocha onoho nového domu pak ale nesmí překročit 350 metrů čtverečních.

Hladík: Každý majitel nemovitosti není bohatý

PoliTalk

Výběr článků

Načítám