Hlavní obsah

Levnější o 68 korun. Splátky nových hypoték klesly jen symbolicky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hypotéky pokračují ve zlevňování, ale jen velmi slabě. Průměrná úroková sazba podle Swiss Life Hypoindexu se za poslední měsíc snížila o další čtyři setiny procentního bodu a činí 6,01 procenta. Měsíční splátka úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 procent ceny nemovitosti při splatnosti 25 let a této sazbě klesla o 68 korun na 22 582 korun.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Při pořízení staršího bytu je třeba počítat ještě s půl milionem až milionem na rekonstrukci

Článek

„Pokles je spíše kosmetický, hypoteční sazby i nadále víceméně stagnují. Stojí za tím mimo jiné krátkodobá nabídková akce jedné z bank,“ konstatoval analytik Swiss Life Jiří Sýkora.

U nově schválených hypoték se splátka letos v porovnání s loňskem snížila o necelých 700 korun měsíčně.

Nejvýraznější pokles úrokových sazeb zaznamenaly hypotéky fixované na tři roky, v průměru o 0,13 procentního bodu. Úrokové sazby takové hypotéky na 80 procent hodnoty nemovitosti klesly na 5,91 procenta, u hypoték pro mladé na 6,26 procenta.

Tříleté fixace se tak přidaly k pěti a desetiletým, které banky nabízejí pod šestiprocentní hranicí již od července.

Dlouhodobá fixace nemá smysl

Proti proudu se vydaly hypotéky fixované na jeden rok. V průměru zdražily o tři setiny procentního bodu. Banky je mladým nabízejí za úrok 6,04 procenta a ostatním za 6,46 procenta. Zůstávají nejdražší na trhu, nejlevnější jsou naopak pětileté fixace.

Experti ze společnosti Fingo.cz ve zprávě pro klienty uvádějí, že „sazby jsou v současné době na vrcholu, a proto nemá smysl volit dlouhodobou fixaci třeba na sedm, deset let. Rovněž fixace na rok pozbyla smysl, protože se neočekává, že by se snížení základní sazby dostavilo tak rychle. Navíc je roční fixace drahá, sazba dosahuje až sedmi procent“.

Zájemci o hypotéky nyní čekají, zda Česká národní banka začne snižovat svoji základní úrokovou sazbu. Od té se odvíjí ceny produktů komerčních bank.

„ČNB uvedla, že s velkou pravděpodobností sáhne ke snížení v prosinci,“ připomněl Sýkora ze Swiss Life s tím, že se centrální bankéři chystají úrok snižovat je velmi pozvolně. „Na bankách bude, zda případné snížení promítnou do sazeb hypoték okamžitě jako vánoční dárek klientům, nebo počkají až na rozjezd hypotečního trhu na počátku roku 2024,“ dodal expert.

Předčasné splacení hypotéky se od ledna prodraží

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám