Hlavní obsah

Levnější jízdenky ČD koupíte už jen pár dní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se chystáte cestovat vlakem na Vánoce či Silvestra, vyplatí se nakoupit jízdenky v předprodeji do sobotní půlnoci. Od neděle totiž spolu s novým jízdním řádem České dráhy zdraží jízdné v průměru o 9,5 procenta. Ceny základního jízdného na sto kilometrů tak vyskočí například z dosavadních 188 korun na 205 korun.

Foto: ČD, Novinky

České dráhy zdraží jízdné od 10. prosince

Článek

Naposledy v sobotu půjde ještě nakoupit jízdenky za současné ceny, a to na dva měsíce dopředu, tedy i na cesty na začátku února. Vyplatí se proto pořídit si jízdenky i do zásoby. Není co ztratit, protože při nákupu přes internet se případně dají vrátit bez srážky nejpozději patnáct minut před vyznačeným časem odjezdu.

Platí i pro čtvrtletní

A například při včasném nákupu čtvrtletní jízdenky mohou cestující jezdit za současné ceny až do května příštího roku.

Zdražení Českých drah je ve stejné výši jako u státního systému jednotného tarifu OneTicket. To jsou jízdenky platné na vlaky všech železničních dopravců, bývají ale o něco dražší než běžné jízdné.

Kvůli špatnému stavu mostu na Výtoni po něm bude jezdit výrazně méně vlaků

Domácí

„Úprava reflektuje vývoj inflace i rostoucí ceny vstupů za uplynulý rok, například v oblasti údržby, nafty, ceny náhradních dílů a dalších položek, které ovlivňují náklady na zajištění dopravy,“ popsal důvody zdražení mluvčí ČD Petr Pošta.

Desetidenní zlevní

Od 10. prosince naopak zlevní desetidenní traťová jízdenka. Tu lze během měsíční platnosti využít v libovolných deseti dnech mezi vyznačenými stanicemi pro jízdy do vzdálenosti 150 kilometrů.

„RegioJet aktuálně neplánuje plošné zvyšování cen jízdenek,“ řekla Novinkám mluvčí provozovatele žlutých vlaků Alexandra Janoušek Kostřicová.

Leo Express, který v novém jízdním řádu vrací večerní spoj z Ostravy do Prahy, slibuje zachovat ceny u dálkových spojů od 99 korun ve třídě Economy. Na ty ale zákazníci dosáhnou jen při včasném nákupu.

České dráhy prodaly Pentě pozemky u Masarykova nádraží za čtvrt miliardy

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám