Hlavní obsah

Letiště ochromují stávky palubního personálu aerolinek

Kvůli stávce palubního personálu aerolinek Ryanair a easyJet ve Španělsku bylo v sobotu zrušeno 15 letů na Pyrenejský poloostrov a z něj a dalších 175 letů bylo zpožděno, uvedla agentura AFP. Podobná situace panuje i na pařížském letišti Charlese de Gaullea, který už ve čtvrtek ochromila stávka letištních pracovníků za vyšší mzdy. Do normálu by se tam měl provoz vrátit až v neděli.

Foto: Jon Nazca, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Odbory společnost Ryanair uvedly, že protest, který vyvolala nespokojenost s pracovními podmínkami a se mzdami, bude pokračovat. Palubní personál Ryanairu přeruší práci ve třech čtyřdenních obdobích: od 12. do 15. července, od 18. do 21. července a od 25. do 28. července na deseti španělských letištích, kde irská společnost působí.

„Po šesti dnech stávky jsme byli nuceni vyhlásit další dny stávky, protože společnost není ochotna naslouchat svým zaměstnancům a raději nechá tisíce cestujících uváznout, než aby zasedla k jednání o dohodě podle španělských zákonů,“ uvedla mluvčí USO Lidia Arasanzová.

Manažeři selhali, na letištích v Evropě vládne chaos

Evropa

Kolem 450 letušek a stevardů easyJetu požaduje, aby se jejich pracovní podmínky vyrovnaly ostatním kolegům v Evropě. Protestovali v pátek, pokračují v sobotu a v neděli. Další stávky chystají od 15. do 17. a od 29. do 31. července.

Lepší pracovní podmínky žádá i 1900 členů palubního personálu společnosti Ryanair ve Španělsku. Irská nízkonákladová letecká společnost tvrdí, že je největším osobním dopravcem na španělském trhu, kde obsluhuje „více než 650 linek“ z 27 letišť. Minulý týden se první část stávky týkala také zaměstnanců společnosti v dalších evropských zemích, jako je Portugalsko, Belgie, Itálie a Francie. Požadovali dodržování pracovního práva a zvýšení mezd.

Kilometrová fronta, ztracené kufry. Na letištích v Německu vládne chaos

Evropa

Od začátku stávky zaměstnanců Ryanairu bylo podle odborového svazu USO zrušeno „více než 200 letů“ a „téměř 1000“ dalších bylo zpožděno.

Co se týče pařížského letiště Charlese de Gaullea, úřad pro civilní letectví DGAC v pátek večer informoval, že v sobotu budou muset aerolinky na letišti v Roissy kvůli přetrvávajícímu protestu zrušit v době od 07:00 do 14:00 SELČ až 20 procent letů.

Ohledně neděle úřad aerolinkám podobný požadavek nesměroval a čeká návrat k normálu, což potvrdil i mluvčí letiště. Některé odbory vyzvaly k ukončení stávky. Kvůli stávce byly po nějakou dobu uzavřeny dvě ze čtyř přistávacích drah letiště. V neděli by měly být všechny dráhy v provozu jako obvykle, uvedl úřad DGAC.

Reklama

Výběr článků

Načítám