Hlavní obsah

Laguna na 1000 metrech čtverečních. Z Družby v Polsku uniká ropa do kukuřičného pole

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Ropa z potrubí ropovodu Družba uniká v Polsku do pole s kukuřicí, které přiléhá k areálu, kde se chovají zvířata, píše server rádia RMF24. Uniklou ropu čerpají hasiči do cisteren.

Z ropovodu Družba v Polsku uniká ropa do poleVideo: Reuters

 
Článek

Únik byl nahlášen v úterý večer mezi obcemi Chodecz a Boniewo v Kujavsko-pomořanském vojvodství. Příčiny bude možné zjistit až po vyčerpání ropy.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Polští hasiči na místě úniku ropy z ropovodu Družba

„Únik ropy postihl plochu o rozloze asi 1000 metrů čtverečních. Pořád hledáme místo úniku v kukuřičném poli,“ uvedl mluvčí polských hasičů Karol Kierzkowski.

Hledání místa úniku je podle jeho slov velmi komplikované. „Není to snadné, protože vše je zakryto ropou. Dosud bylo odčerpáno asi 400 metrů krychlových ropné látky. Práce je to obtížná, protože v místě je dutina, kde se ropná kapalina nahromadila, a hasiči se v ní musejí brodit,“ dodal Kierzkowski. Odčerpávání bude trvat nejméně několik hodin.

Polsko hlásí únik v potrubí ropovodu Družba

Ekonomika

Prozatím není jasné, zda únik ropy ohrozí i sousední obce, sdělil rádiu RMF24 Mariusz Bladoszewski, mluvčí hasičského sboru ve Włocławku.

Ropovod Družba začíná v Rusku na východním břehu Volhy a v Bělorusku se dělí do dvou větví - severní vede do Polska a do Německa, jižní přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do České republiky.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Polští hasiči na místě úniku ropy z ropovodu Družba

Polský provozovatel ropovodu PERN v úterý večer zjistil únik v jednom potrubí ropovodu Družba, kterým proudí ropa z Ruska do Evropy. Únik byl detekován zhruba 70 kilometrů od města Plock ve středním Polsku. Jižní větev ropovodu, která přivádí ropu i do České republiky, je podle společnosti PERN v pořádku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám