Hlavní obsah

Polsko hlásí únik v potrubí ropovodu Družba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava
Aktualizováno

Polský provozovatel ropovodu PERN zjistil v úterý večer únik v jednom potrubí ropovodu Družba. Příčiny nebyly bezprostředně známy, uvedla firma. Podle médií zatím nic nenasvědčuje tomu, že jde o sabotáž. Jižní větev ropovodu, která přivádí ropu i do ČR, je v pořádku.

Foto: Profimedia.cz

Ropovod Družba (ilustrační foto)

Článek

„V úterý pozdě večer systémy detekovaly únik na jedné ze dvou větví ropovodu Družba na západní části plynovodu – asi 70 kilometrů od Płocku,“ uvádí zpráva na webových stránkách společnosti PERN. Únik byl nahlášen v úterý večer ve městě Łania v Kujavsko-pomořanském vojvodství.

Ropovod Družba začíná v Rusku na východním břehu Volhy a v Bělorusku se dělí do dvou větví – severní vede do Polska a do Německa, jižní přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do České republiky.

Únik je na trase, přes kterou se ruská ropa dostává do Německa. „V tomto okamžiku nejsou příčiny známy. Druhá linie ropovodu funguje bez problémů,“ uvádí zpráva provozovatele ropovodu PERN.

Maďarsko se dohodlo na stavbě potrubí, jež má do Srbska dodávat ropu přes Družbu

Ekonomika

Provozovatel ujišťuje, že zbytek infrastruktury, včetně pomořanské sekce, která čerpá ropu z tankerů, pracují ve standardním režimu.

Sankce na ruskou ropu

Zpráva o úniku přichází krátce poté, co se země EU dohodly na novém balíku sankcí proti Rusku kvůli jeho agresi na Ukrajině. Součástí celkově osmé sankční sady je dohoda na zavedení cenového stropu na ruskou ropu. Od nového roku pak začne platit úplný zákaz dovozu většiny ruské ropy.

Výjimku má ropa přepravovaná jižní větví ropovodu Družba, jež proudí do Maďarska, na Slovensko a do Česka.

Němci vyšetřují útok na dráhy i Nord Stream

Zahraniční

V září byly poškozeny plynovody Nord Stream 1 a ještě nezprovozněný Nord Stream 2, které vedou plyn z Ruska do Evropy. Na čtyřech místech se našly trhliny způsobené explozemi. Bezpečnostní zdroje od počátku varují, že to byly sabotáže, a začalo vyšetřování výbuchů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám