Hlavní obsah

Kyjev: Přes Ukrajinu už ruský plyn do Evropy nepoteče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina vyloučila, že by jednala s Ruskem o prodloužení dohody o tranzitu ruského plynu, která vyprší v příštím roce. Potvrdil to ukrajinský ministr energetiky Herman Haluščenko.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský ministr energetiky Herman Haluščenko

Článek

Plynovod přes Ukrajinu je jednou ze dvou tras, kterými nadále ruský plyn teče, i když v omezeném objemu. Trasa přes Ukrajinu představuje asi pět procent celkového dovozu plynu do Evropy a zásobuje především Slovensko a Rakousko.

„Určitě se nebudeme účastnit jednání s Rusy, to je zcela zřejmé,“ řekl ministr v rozhovoru pro ukrajinský servis rozhlasové stanice Hlas Ameriky. „Příští rok ukáže, zda se Evropa obejde bez ruského plynu. Vidím všechny předpoklady k tomu, že se tak stane,“ dodal.

Haluščenko v této souvislosti připomněl dřívější prohlášení evropské komisařky pro energetiku Kadri Simsonové, podle níž se Evropa chce ruského plynu úplně zbavit. Ministr také poznamenal, že je příliš brzy předpovídat, co se stane v příštím roce kvůli „nepředvídatelné agresivní politice Ruska“.

Obchodníci s plynem včetně Křetínského EPH začali skladovat plyn na Ukrajině

Ekonomika

„Jednáme s Rusy, kteří mohou tuto smlouvu kdykoli vypovědět. Je naprosto zřejmé, že to nesouvisí s právními formalitami,“ dodal Haluščenko.

Bez tranzitní trasy přes Ukrajinu bude ruský plyn možné dodávat do Evropy pouze plynovodem TurkStream. Ten využívají země na jihovýchodě Evropy a v květnu se na dodávkách plynu do Evropy podílel třemi procenty. EU loni výrazně investovala do dovozu LNG a přijala nařízení na zvýšení skladovacích kapacit, aby vykompenzovala nedostatek plynu z Ruska.

Ukrajina skladuje plynové zásoby

Ukrajina podle něj může v nadcházející zimě hrát významnou roli při zajišťování stability trhu s plynem v Evropě. Navzdory válce evropské firmy nadále skladují plyn v ukrajinských zásobnících a tento trend jen poroste, uvedl ministr.

„Jsem si jistý, že už příští měsíc dojde k nárůstu objemu plynových zásob, což znamená, že Ukrajina je spolehlivým partnerem i během války. Ukrajina je schopna zaručit bezpečnost dodávek pro Evropu, a to je důležité,“ zdůraznil ministr.

Evropský think-tank Bruegel minulý měsíc uvedl, že Ukrajina by mohla zvýšit skladovací kapacitu Evropy asi o desetinu. „Využití dodatečné kapacity 100 TWh, která je k dispozici na Ukrajině, poskytne příjemnou podporu pro zimní výhled Evropy a vítanou podporu pro příjmovou stránku Ukrajiny,“ napsal Bruegel.

Plyn pro skladování na Ukrajině lze zakoupit kdekoli a přečerpat ho lze pomocí reálných nebo virtuálních toků v plynovodech z Maďarska, Polska a Slovenska, dodala agentura Reuters.

Tok ruského plynu do EU přes Ukrajinu se může příští rok zastavit

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám