Hlavní obsah

Obchodníci s plynem včetně Křetínského EPH začali skladovat plyn na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropští obchodníci s plynem využívají aktuálních nízkých cen na burze a začali nakoupenou komoditu skladovat v podzemních zásobnících na Ukrajině, kde jsou volné kapacity. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na obchodníky a představitelé společností, mezi něž patří také Energetický a průmyslový holding (EPH) českého miliardáře Daniela Křetínského.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Potrubí z podzemního plynového zásobníku v ukrajinském městě Stryj

Článek

Poté, co Rusko loni v únoru napadlo Ukrajinu, začala Evropská unie, jež byla do té doby na ruských dodávkách plynu vysoce závislá, bít na poplach. Jedním z opatření byla povinnost důsledného plnění podzemních plynových zásobníků na zimu, aby měl kontinent během topné sezony dostatek plynu.

Opatření platí i pro nadcházející topnou sezonu, přičemž už nyní jsou zásobníky EU naplněné téměř z 88 procent, ty české jsou dokonce plné už téměř z 95 procent, ukazují data Gas Infrastructure Europe.

Reuters nyní uvádí, že někteří obchodníci tak už dokonce skladují plyn nejen na půdě EU, ale také na Ukrajině, aby naplno využili nízkých cen plynu na burze v Rotterdamu, kde momentálně cena na kontrakt s dodáním v září činí 30 eur (730 Kč) za megawatthodinu (MWh), zatímco kontrakt s dodáním v prvním čtvrtletí 2024 je už podstatně dražší (49 eur/MWh).

Plynové zásobníky jsou plné z 90 procent. I bez plynu z Ruska

Ekonomika

To potvrdila i česká energetická skupina EPH, která skladování plynu na Ukrajině vnímá také jako známku důvěry v zemi. „EP Commodities přepravuje zemní plyn na Ukrajinu a využívá ukrajinské zásobníky plynu,“ potvrdil Reuters předseda EP Commodities EPH Miroslav Haško a dodal: „Věříme ve spolehlivost ukrajinských systémů přepravy a skladování plynu, které se osvědčily i v tak nesmírně obtížné válečné situaci.“

Jaké množství plynu na Ukrajině EPH skladuje, Haško neprozradil.

„Vidíme pozitivní trend ve vtlačování plynu zahraničními obchodníky do našich (skladovacích) zařízení,“ citovala Reuters vyjádření ukrajinského státního podniku Ukrtransgas, který je součástí ukrajinské ropné skupiny Naftogaz.

MND se obává rizik

Podle Naftotgazu mohou obchodníci ze zahraničí na Ukrajině využít více než 10 miliard metrů krychlových skladovacích prostor z celkové kapacity kolem 30 miliard metrů krychlových, přičemž většina skladovacích prostor se nachází na západě země, což je daleko od frontové linie.

Podle některých obchodníků ale existují kvůli válce s Ruskem rizika spojená se skladováním na Ukrajině. Ostražitá v tomhle ohledu je třeba jiná česká společnost – MND. „Představte si, že dobře mířená raketa zasáhne kompresorovou stanici nebo nějakou jinou infrastrukturu. Tohle riziko musíte podstoupit,“ řekl Reuters Martin Pich, šéf obchodní divize v MND.

Evropský think-tank Bruegel minulý měsíc uvedl, že Ukrajina by mohla zvýšit skladovací kapacitu Evropy asi o desetinu. „Využití dodatečné kapacity 100 TWh, která je k dispozici na Ukrajině, poskytne příjemnou podporu pro zimní výhled Evropy a vítanou podporu pro příjmovou stránku Ukrajiny,“ napsal Bruegel.

Plyn pro skladování na Ukrajině lze zakoupit kdekoli a přečerpat ho lze pomocí reálných nebo virtuálních toků v plynovodech z Maďarska, Polska a Slovenska, dodala agentura Reuters.

Nejvyšší čas na změnu dodavatele energií, radí odborník

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám