Hlavní obsah

Kvůli slabé úrodě čeká letos pálenice mizerná sezona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelům jihomoravských pálenic chybí důvod k optimismu. Letošní sezona bude slabá. Málo meruněk, devětadevadesát procent zmrzlých třešní, absence broskví. Velký propad je i u švestek, když mráz a dlouhodobé chladno v době květů vedly ke snížení úrody. Nebude tak co pálit.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Jiří Šmerák v hrušecké pálenici degustoval vzácnost letošní sezony - meruňkovici.

Článek

„Sezona bude prodělečná. Otevíráme pro zachování tradice a abychom zůstali v povědomí lidí. Reálně ale očekávám, že vypálíme tak deset, patnáct procent průměrného množství pálenky,“ řekl Jiří Šmerák z pěstitelské pálenice Zapo v Hruškách na Břeclavsku.

Přesto se dějí zázraky a navzdory neúrodě se meruňky objevily v kvasu, který v destilační koloně absolvoval proměnu na alkohol. Přivezl je Josef Mráz ze Staré Břeclavi a vypěstoval je v sadu ve Tvrdonicích.

„On to vlastně není sad, ale dlouhý pás země v sousedství vinice. Meruňky velkopavlovické odrůdy tam k mému potěšení přečkaly mráz a s výjimkou několika dodatečně dosazovaných stromů daly úrodu,“ řekl pěstitel. Jak je možné, že květy nezničil mráz, sám netuší.

Neúroda ovoce ohrožuje budoucnost sadů na Znojemsku

Domácí

„Bude mít něco, čím se bude moci pochlubit jen málokdo. Meruňkovici ročníku 2023. Bude to letos opravdu výjimečné, protože meruňky to schytaly pořádně,“ řekl Šmerák.

Připomněl, že třešňovici vzhledem k rozsahu poškození úrody nebude mít asi nikdo. A višně, jichž se nějaké množství urodilo, končí spíše v griotce a různých likérech.

Nemálo sadařů podle něj potvrdilo postižení švestek nastydnutím květů. Úroda bude nižší, a proto ani slivovice nebude tolik. Milovníci destilátu budou asi muset vsadit na calvados. Jablek je lehce podprůměrné množství, ale na kvas by mělo zbýt dostatek. Hezky vypadají některé druhy hrušek. „Myslím, že situace v úrodě ovoce nasměruje pozornost k hroznům. Je to taky ovoce, mají vysoký obsah cukru a dávají skutečně zajímavé destiláty,“ připomněl Šmerák.

Čtyři mrazivé noci decimovaly ovoce

Domácí

Opožděný start

Se sady bez ovoce koresponduje statistika začínající sezony. Oheň pod kotlem poprvé vzplál sedmého srpna, zatímco v jiné roky nebyl výjimkou start v polovině července. Provoz je jen příležitostný, když se někdo do pálenice přihlásí. A zpracované ovoce? „Kromě zmíněných meruněk to byla dávka mirabelek a zpracovali jsme tu nějaké víno na vínovici,“ řekl Petr Tichý z pálenice. Nepřijel ani nikdo z tradičních zákazníků, kteří dělají destilát z jahod.

Za litr destilátu s padesáti procenty alkoholu zaplatí lidé v hrušecké pálenici 186 korun. Patří mezi levnější, třeba v Kobylnici na Brněnsku inkasují 203 koruny za stejný obsah alkoholu. Vloni při skokovém růstu cen plynu v Kobylnici účtovali 250 korun. „Pokles cen plynu umožnil pálenicím korigovat sazebník. Cena by měla zůstat, předpokládá se, že ceny energií výrazně neporostou,“ říká Šmerák.

Sklizeň ovoce letos klesne o čtvrtinu a bude nejnižší za posledních šest let

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám