Hlavní obsah

Kvůli ptačí chřipce v Kosoříně likvidují i 150 tisíc vajec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kosořín

Již druhý den zasahují hasiči na drůbeží farmě v Kosoříně na Orlickoústecku, kde byl potvrzen virus ptačí chřipky H5N1. Kromě zaplynování deseti hal oxidem uhličitým, odvozu uhynulých těl na 70 tisíc slepic a kohoutů je nutné zlikvidovat i 150 tisíc kusů vajec. Ta jsou umísťována do kontejneru a postupně převážena do kafilerie v Žichlínku u Lanškrouna.

Foto: HZS Pardubického kraje

Dezinfekce vozů odvážejících mrtvá těla slepic a kohoutů do kafilerie

Článek

„Vejce při snášení procházejí přes kloaku, která je kontaminovaná trusem. A ten je největším zdrojem infekce. Proto jsou vejce stoprocentně kontaminovaná infekcí a je nutné je také zlikvidovat,“ uvedl k likvidaci vajec Radek Axmann z Krajské veterinární správy v Pardubicích.

Likvidace drůbeže začala ve čtvrtek dopoledne. Mluvčí hasičů Vendula Horáková popsala, že nejdřív byly odmontovány technologie z haly, pak byla hala utěsněná a zaplynovaná oxidem uhličitým.

„Po působení smrtícího plynu došlo k jejímu odvětrání a poté nastalo vyklízení objektu,“ popsala.

Haly utěsní a naplní oxidem uhličitým. Likvidace drůbežího velkochovu u Chocně začala

Ekonomika

„Ve čtvrtek se podařilo zaplynovat tři z deseti chovných hal a vynosit mrtvá zvířata ze dvou z nich. Jedna z hal tedy zůstala na pátek, kdy budou zaplynovány ještě další dvě haly. Ověřili jsme si, že původní plán, že skončíme v sobotu, je reálný,“ popsal Axmann.

Foto: HZS Pardubického kraje

Dezinfekce osob při likvidaci nákazy ptačí chřipky v Kosoříně

Zplynovaná zvířata skončila v kontejnerech, které projely dekontaminačním stanovištěm a pak pokračovaly do kafilerie. „Fyzicky i psychicky náročný zásah byl 1. února ukončen kolem 21. hodiny,“ přiblížila Horáková.

Společnost Mach Drůbež, Litomyšl

Firma podle svého webu drží v současné době pětatřicentní podíl na českém trhu jednodenních kuřat. Kapacita líhní činí 2,5 milionu kuřat týdně, kapacita jejích farem je 2,1 milionu kusů slepic ročně, produkuje na 300 milionů kusů násadových vajec. Dominantní podíl má také na Slovensku a exportuje i do zemí EU. Založena byla v roce 1992 v Litomyšli, kde sídlí v historickém Hraběnčině dvoře, budově z roku 1660. V Kosoříně je jedno z jejích středisek.

Obdobně postupují hasiči a zaměstnanci firmy i v pátek. Už v šest ráno se začali připravovat, aby mohli rozebírat technologie dalších hal. Následuje utěsnění, vpouštění smrtícího plynu, pak odvětrání, vyklízení a odvoz kamionů s kontejnery plnými kadáveru opět do zhruba čtyřicet kilometrů vzdálené kafilerie.

V neděli by se podle Axmanna v areálu nemělo nic dít. „V pondělí by mohlo začít vyvážení podestýlky a příprava na závěrečnou dezinfekci, která bude následovat po týdnu,“ řekl.

Dalších třicet dnů musí haly bez zvířat a teprve potom je možné začít chov obnovovat. Což však nebude podle vyjádření zástupců firmy Mach Drůbež dříve než v květnu.

První lední medvěd podlehl ptačí chřipce

Amerika
Foto: HZS Pardubického kraje

Areál drůbeží farmy v Kosoříně na Orlickoústecku

Reklama

Výběr článků

Načítám