Hlavní obsah

Kvůli Jukosu hrozí zdražení benzínu

– ČESKÁ REPUBLIKA

I přesto, že Česká republika není významným zákazníkem ruské ropné společnosti Jukos, mohla by na finanční problémy této společnosti doplatit. Sousední země, například Slovensko nebo Maďarsko jsou totiž na dodávkách ropy od Jukosu závislé. Výpadek, který nyní těmto zemím ze strany Jukosu hrozí, by zvedl poptávku po benzínu v ČR a tím i jeho cenu.

Foto: Josef Zajíc

Masopust Ostrava 2016 bude v úterý 9. února. Masarykovo náměstí Ostrava

Článek

Ruskému gigantu hrozí bankrot. Od července omezil kvůli nedostatku financí vývoz ropy prostřednictvím železnice a říční přepravy o 400 tisíc barelů denně. Dodávky do střední Evropy by mohly přestat proudit od srpna.

Země střední Evropy sice deklarují, že jsou schopny případný výpadek ropy pokrýt, ale odborníci tvrdí, že toho by zřejmě žádná  z nich nebyla schopná. Jukos těží víc ropy, než například celá Libye a je osmým největším producentem v kartelu OPEC. "Zprávy, že ostatní firmy jsou schopny výpadek pokrýt, nepovažuji za seriozní," řekl analytik společnosti Colosseum Jiří Šťastný.

Česká republika odebírá z Jukosu asi 5 procent ropy, většina sem proudí prostřednictvím ruského ropovodu Družba a prostřednictvím ropovodu IKL z Německa. Pokud by cesty z Ruska vypadly, ČR by nadále dovážela ruskou ropy, ale používala by ropovod vedoucí z Itálie.

Země by ale doplatila na nedostatek v okolních zemích. Slovensko a Maďarsko odebírají od kanálu Jukosu více než polovinu ropy, Polsko asi třetinu. Nedostatek v těchto zemích by zvýšil poptávku po benzínu v ČR a tím by rostla jeho cena.

Jukosu kvůli daňovým nedoplatkům hrozí krach

Ruská firmy má problémy s financemi od minulého týdne, kdy jí soud zablokoval všechny účty do doby, než zaplatí 3,4 miliardy dolarů daňového nedoplatku. Termín vypršel včera o půlnoci. Jukos oznámil, že na zaplacení nemá prostředky.

Do firmy nyní přijdou exekutoři a hrozí jí i krach. Její daňové nedoplatky se totiž vyšplhaly už na sedm miliard dolarů a zřejmě ještě porostou až se vyhodnotí audity z let 2002 a 2003.

Firmu může zachránit její zakladatel Michail Chodorkovskij. Nabídl Jukosu svůj 44 procentní podíl, kterým by firma mohla pohledávky zaplatit. Chodorkovskij oznámil, že mu nevadí, když peníze za své akcie dostane až za několik let.

Reklama

Související témata:

Související články

Sídlo ropné firmy Jukos obsadila policie

Hlavní sídlo ruské ropné firmy Jukos v Moskvě obsadily v sobotu speciální jednotky ruského ministerstva vnitra. Stalo se tak den poté, co moskevský arbitrážní...

Výběr článků

Načítám