Hlavní obsah

Rusko: Jukos dluží na daních 3,3 miliardy dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruské ministerstvo pro výběr daní obvinilo ropnou společnost Jukos z daňového nedoplatku téměř 100 miliard rublů (3,3 miliardy dolarů). Úterní obvinění může být podle analytiků jen prvním z řady úředních kroků proti firmě, která upadla v Kremlu do nemilosti.

Foto: Hynek Mojžíš

ÚMO 3 pořádá seminář pro seniory, kteří by se rádi lépe orientovali v problematice ochrany před podomním a pouličním prodejem a prodejními akcemi.

Článek

Ministerstvo uvedlo, že v pondělí předalo Jukosu zprávu z vyšetřování, v níž obvinilo firmu z aktivního využívání nelegálních způsobů vyhýbání se daňové povinnosti. Za rok 2000 ministerstvo zjistilo nedoplatek 98 miliard rublů (3,33 miliardy USD). Jukos se k obvinění ještě nevyjádřil, firma však vždy tvrdila, že používala pouze legální způsoby omezování daňových povinností. Akcie Jukosu klesly v úterý na ruském trhu o více než dvě procenta.

Jukos zmařil mimořádnou valnou hromadu Sibněfti

Ruské ropné společnosti Sibněfť se v úterý nepodařilo zvolit nové představenstvo, protože zástupci klíčového akcionáře, firmy Jukos, se nedostavili na její mimořádnou valnou hromadu. To pravděpodobně zkomplikuje jednání o zrušení fúze obou firem. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na zdroj, který se valné hromady zúčastnil. "Valná hromada se neuskutečnila. Lidé z Jukosu se na setkání nedostavili," uvedl zdroj, který si nepřál být jmenován. Valná hromada tak nebyla usnášeníschopná.

Jukos se dohodl letos na jaře se Sibněftem na spojení v hodnotě 11 miliard USD. Měla tím vzniknout největší ropná firma v Rusku a čtvrtá největší na světě. Sibněfť však minulý měsíc požádala o zrušení fúze, když v říjnu byl zatčen a obviněn z podvodu hlavní akcionář Jukosu Michail Chodorkovskij.

Skončení fúze v nedohlednu

Jukos v současnosti drží 92 procent akcií Sibněfti. Souhlasí se zahájení rozhovorů o zrušení fúze, nejprve však chce uzavřít veškeré formality, jež související s jejím dokončením, a teprve poté podepsat novou dohodu o jejím zrušení.

Datum mimořádné valné hromady byl stanoven již před několika měsíci. Původně měla být na programu volba zástupců Jukosu do představenstva Sibněfti. Jukos na počátku tohoto měsíce uvedl, že požaduje, aby program hromady byl v souladu s původním plánem, přestože se již jedná o zrušení fúze.

Sibněfť drží 26 procent akcií Jukosu. Firma na počátku měsíce v reakci na oznámení Jukosu uvedla, že její partner oznámil jména kandidátů do představenstva pozdě, a na setkání tak budou znovu zvoleni staří členové představenstva.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám