Hlavní obsah

Kvůli EET zaniklo 3000 hospod, tvrdí podnikatelé. Finance to odmítají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli elektronické evidenci tržeb (EET) loni ukončilo činnost 3000 hospod a restaurací, především na venkově. V pondělí to na tiskové konferenci uvedli zástupci podnikatelských organizací. Výběr DPH byl podle nich u oborů nepodléhajících EET třikrát vyšší než výběr DPH u oborů spadajících pod EET. Ministerstvo financí kritiku odmítlo.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Kvůli EET podle podnikatelských organizací skončilo zhruba 3000 hospod a restaurací. (ilustrační snímek)

Článek

Tiskové konference se zúčastnili zástupci Podnikatelských odborů, Asociace farmářských tržišť, Strany soukromníků ČR nebo Asociace živnostníků. Podnikatelé podle nich za pořízení EET utratili nejméně tři miliardy korun, což označili za neúčelně utracené peníze. Každý rok zaplatí podnikatelé za provoz a servis EET nejméně dvě miliardy korun, dodali.

„Z údajů, které jsme získali od Finanční správy, vyplývá, že obory nepodléhající EET měly třikrát vyšší výběr DPH než obory podléhající EET. EET tedy nemá žádný pozitivní vliv na výběr daní,” nechal se slyšet předseda Podnikatelských odborů Radomil Bábek.

Ministerstvo: Metodika je vadná

Ministerstvo financí EET považuje za opatření, které zásadním způsobem přispívá k narovnání podnikatelského prostředí. Meziročně v segmentu stravovacích a ubytovacích zařízení resort zaznamenal nárůst počtu registrací k DPH o 854 subjektů.

Dále ministerstvo tvrdí, že srovnání inkasa DPH podle sektorů je metodicky vadné. „Například obory činnosti jako výroba PC nebo chemických přípravků rostou při celkovém růstu ekonomiky rychlejším tempem než sektory evidující tržby v prvních dvou vlnách. Opomíjeno je také snížení sazby DPH v sektorech spadajících do první vlny EET a řada dalších vlivů,” uvedl úřad.

Loni v polovině prosince Ústavní soud zrušil plánovaný start třetí a čtvrté etapy EET s odkazem na to, že je nutné zvážit dopady na různé skupiny povinných subjektů. Třetí vlna se týká svobodných povolání, dopravy či zemědělství, čtvrtá vybraných řemesel a výroby.

Reklama

Související články

Podnikatelům se náklady na EET nevrátí

V souvislosti se spuštěním další vlny elektronické evidence tržeb se v poslední době opět objevily argumenty, podle nichž se podnikatelům všechny náklady...

Výběr článků

Načítám