Hlavní obsah

Výjimku z EET budou mít nevidomí, hluchoslepí a prodejci kaprů, rozhodla vláda

Elektronická evidence tržeb (EET) se nebude vztahovat na předvánoční prodejce ryb a dočasně i na nevidomé a hluchoslepé podnikatele. Návrh ministerstva financí v pondělí schválila vláda. Informoval o tom na Twitteru mluvčí kabinetu Martin Ayrer. Pro hluchoslepé a nevidomé podle materiálu ministerstva nyní neexistují na trhu vhodná pokladní zařízení.

Foto: Petr Horník, Právo

Zatímco v loňském roce si předvánoční prodejci kaprů zaregistrovali téměř 2500 prodejních míst, v letošním roce s povinností EET místopředseda Rybářského sdružení ČR Ladislav Vacek očekával buď razantní úbytek prodejců, nebo výrazné zdražení ryb.

Článek

Podle odhadů Národní rady osob se zdravotním postižením a Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých tržby nebude muset evidovat 1000 až 2000 podnikatelů.

Je to zhruba půl procenta z celkového počtu dotčených subjektů.

Opatření na osvobození nevidomých by ale mělo být jen dočasné. Výjimka pro ně skončí ve chvíli, kdy budou pro těžce zrakově postižené zpřístupněny internetová aplikace EET a Daňový portál.

Další podmínkou pro zrušení nařízení bude skutečnost, že na trhu budou k dispozici řešení pokladních systémů, které budou přizpůsobeny pro práci těžce zrakově postižených podnikatelů.

Problém nevidomých je znám nejméně od března

Na to, že registrační pokladny pro EET nejsou technicky uzpůsobeny pro uživatele se zrakovým hendikepem, upozornila nezisková organizace Kafira již v březnu. Nevidomí podnikatelé podle proto stáli před volbou, zda ukončit výdělečnou činnost, nebo ji provozovat pod hrozbou vysokých sankcí.

„Od dubna se tak jejich jediným příjmem mohou stát sociální dávky. Zákon s výjimkou pro takto postižené osoby bohužel nepočítá,“ uvedl tehdy zástupce organizace Kafira Radim Miklas. [celá zpráva]

Fáze zavádění elektronické evidence tržeb
Termín spuštěníObor činnosti
1. fáze1. 12. 2016ubytovací a stravovací služby
2. fáze1. 3. 2017maloobchod a velkoobchod
3. fáze1. 3. 2018ostatní činnosti vyjma těch ve 4. fázi, např. svobodná povolání, doprava, zemědělství
4. fáze1. 6. 2018vybraná řemesla a výrobní činnosti

EET nebudou muset mít ani předvánoční prodejci ryb. Ti si loni zaregistrovali téměř 2500 prodejních míst, v letošním roce s povinností EET místopředseda Rybářského sdružení ČR Ladislav Vacek očekával buď razantní úbytek prodejců, nebo výrazné zdražení ryb.

Do EET je zapojeno zhruba 159 tisíc podnikatelů. Zákazníkům vydali 3,3 miliardy účtenek.

Reklama

Výběr článků

Načítám