Hlavní obsah

KVÍZ: Prosperita není věčná aneb velké pády známých společností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svého času patřily ve svém byznysovém odvětví k těm největším hráčům na trhu nebo mu dokonce zcela dominovaly. To ale netrvalo věčně a mnoho z nich skončilo v propadlišti dějin. Řeč je o společnostech, které kdysi nabízely prvotřídní produkty nebo služby, kvůli špatným rozhodnutím či vnějším okolnostem ale zkrachovaly, případně se musely radikálně restrukturalizovat, aby v nějaké formě přežily dodnes. Vzpomenete si na nějaký takový případ? Otestujte se v našem kvízu.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek
1. Začneme jedním z největších bankrotů v americké historii. Pád energetické společnosti Enron v prosinci 2001 otřásl světovou ekonomikou. Jaký byl hlavní důvod krachu společnosti?
Foto: Profimedia.cz
2. Ve své době šlo o nejznámější videopůjčovnu na světě. V průběhu 90. let a ještě i na počátku 21. století provozovala tato společnost přes 9000 prodejen jen v USA, ve světě pak dalších více než 5000. S nástupem digitálních médií ovšem byznys rychle upadal a dnes už zbývá pouze jediná pobočka, která je spíše jen vzpomínkou na časy, kdy lidé chodili do bludiště regálů s kazetami a DVD vybírat, co si doma večer pustí. Jakou společnost máme na mysli?
3. Ve své době to byly jedny z největších aerolinek na světě. Začátkem 90. let ale společnost zkrachovala kvůli finančním problémům, které způsobila zejména nákladná odškodnění po sérii teroristických útoků. Aerolinky prosluly i tím, že se staly obětí známého podvodníka Franka Williama Abagnalea, jenž se vydával za pilota a dva roky létal se společností zadarmo. O jaké letecké společnosti se bavíme?
4. Kdysi to byl přední hráč ve fotografickém průmyslu. S nástupem mobilních telefonů se zabudovanými kvalitními fotoaparáty ale tato americká společnost v roce 2012 podala žádost o ochranu před věřiteli. Nakonec se jí podařila úspěšná restrukturalizace a firma tak funguje dodnes. Svůj hlavní byznys – výrobu digitálních fotoaparátů – už však neprovozuje. O jaké společnosti je řeč?
Foto: Envato elements
5. Nyní se podíváme do světa bankovnictví. Symbolem finanční krize, která vypukla v roce 2008, se stal krach americké banky Lehman Brothers. Kvůli rizikovým hypotečním investicím ale zkrachovala celá řada dalších bank. Vyberte jednu z následujících, kterou potkal stejný osud jako Lehman Brothers.
Foto: Profimedia.cz
6. U bankovních krachů ještě zůstaneme. Tedy skoro. Vrátíme se do nedaleké minulosti, a sice do března 2023, kdy švýcarskou investiční banku Credit Suisse před krachem zachránil rival UBS, který ji převzal. Vzpomenete si, kolik UBS za Credit Suisse zaplatila?
7. Přesuneme se do mediálního byznysu. V roce 2011 skončil slavný britský bulvární deník po skandálním odhalení, že jeho novináři nelegálně odposlouchávali telefonáty členů královské rodiny, ale i další osobnosti z politiky, kultury či sportu. Jaké médium máme na mysli?
8. Ačkoliv si mobilní telefony této značky lze koupit i dnes, tak své dny na výsluní už má za sebou. Po miliardových ztrátách se Motorola v roce 2011 rozdělila do dvou nezávislých společností. Už po jednom roce tu, která dál podnikala s mobily, koupil Google. Obchod se ale neukázal jako úspěšný a po pár vyprodukovaných modelech Motorolu se ztrátou prodal. Pod novým majitelem se mobily této značky sice prodávají dál, z původní Motoroly ale zbyl spíše už jen název. Pod kterou společnost Motorola nyní spadá?
Foto: Profimedia.cz
9. Na poslední dvě otázky zavítáme do tuzemska. V roce 2016 se kvůli vysokému dluhu a klesajícím cenám uhlí dostala do úpadku těžební společnost OKD. V rámci reorganizace společnost o dva roky později převzal státní podnik Prisko. V posledních letech se OKD díky vyšší poptávce po černém uhlí finančně daří. Z původních pěti dolů ale těží už jen v jednom. V jakém?
10. Ještě předtím, než v Evropě naplno vypukla energetická krize, padl na českém trhu významný dodavatel energií. Skupina Bohemia Energy 13. října 2021 oznámila, že kvůli drahým komoditám na energetickém trhu ukončuje podnikání. Tím poslala zhruba 900 tisíc odběrných míst do režimu dodavatele poslední instance (DPI), což jim výrazně zdražilo účty za energie. Nás zajímá jméno podnikatele, který společnost založil.
Foto: Jan Handrejch, Právo

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

KVÍZ: Nejbohatší lidé světa a jejich byznys

Ekonomika

KVÍZ: Jak dobře znáte světové měny?

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám