Hlavní obsah

KVÍZ: Jak dobře znáte světové měny?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peníze. Jsou sice věci, které si za ně nekoupíte, spoustu jich však ano. Jak dobře se ale v nich vyznáte? Víte třeba, kde mají nejstarší měnu na světě? A co trocha historie? Proč je americký dolar nejpoužívanější měnou na světě a jaká je minulost české měny? Otestujete své znalosti v našem kvízu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek
1. Jednotná evropská měna euro vznikla 1. ledna 1999, nicméně do oběhu ve valutové podobě byla zavedena až o tři roky později. Euro hned po jeho vzniku přijalo 11 zemí EU, čímž vznikla eurozóna. Ta se od té doby postupně rozrůstá. Kolik zemí EU je v současnosti členy eurozóny?
Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters
2. Americký dolar je nejpoužívanější mezinárodní měnou na světě. Jeho význam stoupl po první světové válce, kdy se některé evropské země ocitly ve finanční krizi. Po druhé světové válce pak jeho dominantní postavení umocnil vznik měnového systému, který trval až do srpna 1971. Spočíval v pevných devizových kurzech, kdy byl dolar napojen na zlato a všechny ostatní měny na dolar. Jak se tento systém jmenoval?
Foto: Envato elements
3. Měnu s názvem peso používá řada států Latinské Ameriky, přičemž mezi ty nejznámější patří Mexiko a Argentina. Která z následujících zemí peso nepoužívá?
Foto: Envato elements
4. Víte, který stát má nejsilnější (nejdražší) měnu na světě?
5. U superlativů ještě zůstaneme. Která země se pyšní nejstarší měnou na světě?
6. Ačkoliv většina bankovek je papírových, tak řada zemí používá bankovky vyrobené z polymeru, které jsou odolnější proti poškození. Papír za polymer vyměnila v loňském roce například i Velká Británie. My se však ptáme, která země byla první, kdo polymerové bankovky zavedl?
Foto: Profimedia.cz
7. Podíváme-li se do historie českých platidel, tak významnou mincí byl pražský groš. Který český král nechal tuto stříbrnou minci v rámci mincovní reformy razit?
8. Nechvalně proslulá velká peněžní loupež známá jako Československá měnová reforma provedená v roce 1953 tehdejší komunistickou vládou znehodnotila občanům úspory a vedla k významnému poklesu životní úrovně. Výměna starých peněz za nové probíhala ve velice nevýhodných kurzech. Víte, v jakém poměru se nově přepočítávaly mzdy a důchody?
9. Do konce srpna 2008 se v Česku mohlo platit papírovou dvacetikorunou. Vybavíte si, jaká historická osobnost byla na bankovce vyobrazena?
10. Na závěr to vezmeme z opačného konce. Na bankovce s nejvyšší hodnotou 5000 Kč je T. G. Masaryk, víte však, co je vyobrazené na rubové straně bankovky?
Foto: Profimedia.cz

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

KVÍZ: Jak dobře se orientujete ve světě jaderné energetiky?

Ekonomika

KVÍZ: Znáte historické názvy současných států?

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám