Hlavní obsah

Krize nekrize, podnikatelé si loni nakoupili více aut

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podnikatelé si loni navzdory recesi a nekončícím propadům průmyslu či stavebnictví mohli nakoupit více nových osobních i nákladních aut či zařízení. Dosáhli totiž na výrazně více nebankovních úvěrů, než v roce 2011. Nejvíce z nich financovali osobní auta, velké dopravní prostředky a ze strojů pak zejména zemědělskou a kovoobráběcí techniku.

Článek

U tržně významných nebankovních úvěrových společností sdružených v České leasingové a finanční asociaci (ČLFA) získali podnikatelé v meziročním srovnání o 6,8 procenta více úvěrů. Celkem nebankovní společnosti v ČLFA firmám loni půjčily na investice a provoz 82,5 miliardy korun.

Jen na nové osobní vozy do firem loni přiteklo od členů ČLFA přes 33 miliard

Jen na pořízení nových osobních aut do firem z toho šlo přes 33 miliard, na nákladní auta pak 20 miliard a na stroje přes 18 miliard korun.

Foto: Právo

Poklesl leasing movitých věcí pro podnikatelské subjekty, a to za ČLFA, reprezentující dcery velkých bank a nadnárodních výrobních koncernů, o více než deset procent. Důvodem je především omezení státní podpory fotovoltaice. Do ní přesto loni šlo v leasingu od členů ČLFA 700 miliónů korun.

Leasing nemovitostí ovšem po hlubokém propadu na začátku recese loni zaznamenal u těchto nebankovních institucí oživení o čtrnáct procent v souhrnu pořizovacích cen, jenž se vyšplhal na 3,1 miliardy korun. Podnikatelé tak více pořizují především haly a pozemky.

Rovněž pokračoval o téměř dvě procenta meziroční růst využívání faktoringu. Na hlavní faktoringové společnosti postoupily podniky pohledávky za 130,6 miliardy korun.

Banky: více nových úvěrů, ale i selhání

Co se bank samotných týče, tak objem úvěrů nefinančním podnikům jim na konci minulého roku sice meziročně vzrostl jen o jednu desetinu procenta, ale tvrdí, že za celý minulý rok to zase taková bída vzhledem k celkové ekonomické situaci z jejich pohledu nebyla.

„Nových úvěrů nefinančním podnikům bylo za leden až listopad 2012 poskytnuto objemově o 4,3 procenta více než za stejné období roku 2011,“ uvedla Česká bankovní asociace. Zároveň však také vzrostl objem bankovních podnikatelských úvěrů v selhání, jejich úhrnný podíl na celkovém úvěrovém balíku pro firmy a živnostníky se pohybuje kolem 7,5 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám