Hlavní obsah

Kdo na to má? Zelenina zůstává drahá, i když je její sezona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože nastala sezona, zůstávají ceny zeleniny vysoko. Kilo brambor se v některých obchodech prodává za 30 korun, rajčata za 70 korun. Podle statistiků brambory v červenci v průměru meziročně zdražily o 60 procent a rajčata o 45 procent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Celkově potraviny minulý měsíc proti loňsku zdražily o desetinu. I když jde o zmírnění tempa oproti předchozím měsícům, zákazníci se ještě radovat nemohou.

Poklesu cen se proti loňsku dočkali jen u pár položek, jako je například máslo nebo vepřové maso, které nyní ovšem opět zdražuje.

Vedle zmíněných brambor a rajčat i ceny cibule nebo paprik raketově vzrostly již před několika měsíci a bohužel nešly o moc dolů ani s nástupem sezony v červenci.

Všichni zdražili, teď hlásí pohádkové zisky. A Češi platí

Ekonomika

Podle zákazníků se z těchto potravin stal pomalu luxus. „Máme rádi lečo, ale uvařit dnes lečo z paprik, rajčat, vajec a salámu je dražší, než když udělám vepřo knedlo zelo. Ceny zeleniny ani ovoce dolů nešly už řadu měsíců. Úplně jsem zůstala koukat na cenu třešní, kilo za sto devatenáct korun. Kdo si to může dovolit?“ reagovala na ceny Lenka Švarcová z Českých Budějovic, která má doma tři malé děti.

Zelenina a vejce proti loňsku zdražily zhruba o třetinu. Meziměsíčně oproti červnu ovšem ceny potravin přece jen klesly o 0,8 procenta.

Porovnání průměrných cen potravin

položkačervenec 2023červenec 2022změna
rajčata65,58 Kč45,34 Kč+45 %
brambory24,73 Kč15,41 Kč+60 %
chléb44,63 Kč40,13 Kč+11 %
mléko24,15 Kč22,16 Kč+9 %
vejce (10 ks)45,45 Kč33,66 Kč+35 %
máslo (kg)157,09 Kč215,88 Kč–27 %

Jak Právu potvrdil agrární analytik Petr Havel, ceny ovoce i zeleniny by jindy v tomto období klesaly více.

„Letošní sezona je ale poznamenaná nepřízní počasí zejména na jihu Evropy, případně severu Afriky, což se jistě podepíše a už projevuje na snížené nabídce produkce z těchto zemí a zprostředkovaně ovlivňuje i ceny na našem trhu,“ řekl Právu. To se podle něj týká i brambor.

Oproti červnu zlevnilo i pečivo, mléko či sýry. Dál ale bude zdražovat vepřové maso.

„Cena vepřového se řídí po­dle německé burzy. Tam každý den roste cena o několik centů. Možná se to nezdá, ale skutečně to je problém,“ upozornila prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. Podle ní je to důsledek snížení počtu chovů po covidu v Německu či Španělsku a ovšem i v Česku.

Něco tady už dlouho nehraje. Stejné zboží je u sousedů levnější až o desítky tisíc

Ekonomika

Inflace zpomalila

Celkově růst spotřebitelských cen v červenci zpomalil na 8,8 procenta z červnových 9,7 procenta. Zvolnilo tempo růstu nejen u potravin, ale i energií. V meziročním porovnání ale inflaci živily ceny bydlení, nájemného či vodného a také ceny dovolených.

Míra inflace nadále zůstává velmi vysoká. Je čtyřikrát vyšší, než jaký je inflační cíl České národní banky, která by si ji přála mít okolo dvou procent. Při pohledu dva roky nazpět je zdražování v Česku enormní. Loni v červenci činila meziroční míra inflace 17,5 procenta. Za dva roky se tedy cenová hladina zvedla o více než 26 procent.

I přes zpomalení se inflace v Česku řadí v Evropě k těm vyšším, shrnula investiční platforma Portu. Nejvyšší zůstává v Maďarsku – 17,6 procenta. I další sousední země ji měly v červenci vyšší – Slovensko 10,9 procenta, Polsko jen o desetinu bodu nižší.

Lépe si se sedmi procenty vede Rakousko. Německo hlásí 6,2 procenta. Spojené státy ale včera oznámily pokles na tři procenta.

„Celková meziroční inflace by měla klesat i ve zbytku třetího čtvrtletí, v samotném srpnu ale budou mít rušivý vliv ceny pohonných hmot v důsledku zvýšení spotřební daně z nafty z přechodně snížené úrovně,“ upozornil hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Tempo inflace zpomalilo, klesla pod devět procent

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám