Hlavní obsah

Kancléř Mynář: Číňané budou v Česku dál investovat. Na osud poradce jsme se neptali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínská státní firma CITIC a CEFC Europe založí společný podnik. Investice CEFC v Česku budou pokračovat a chystají se i další projekty, oznámil ve čtvrtek výsledky jednání na Hradě prezidentský kancléř Vratislav Mynář. O osudu zakladatele CEFC a Zemanova poradce Jie Ťien-minga, který má být v Číně vyšetřován, podle Mynáře na schůzce „nepadlo jediné slovo”.

Foto: Hana Brožková KPR, ČTK

Prezident Miloš Zeman přijal 18. dubna na Pražském hradě zástupce čínské společnosti CITIC Group.

Článek

Zástupci čínských společností CITIC Group a CEFC Europe již podepsali závazné memorandum o vzniku společného podniku. CEFC Europe by v něm měla podíl 51 procent. Vedení společnosti CITIC Group plánuje dokončit všechny dosavadní investice CEFC Europe v České republice a v plánu má začít i s novými projekty. První zapojení CITIC Group do projektů CEFC by mohlo začít v řádu týdnů, uvedl kancléř.

Za Zemanem ve středu na Hrad přijela devítka vysoce postavených manažerů firem CITIC, CITIC Bank a Sinobo včetně předsedy představenstva holdingu Čchang Čen-minga, jednání byla přítomna i čínská velvyslankyně v ČR Ma Kche-čching. Podle Mynáře obsazení delegace ukazuje na to, že čínská strana bere investice v České republice vážně a jsou pro ni prioritní.

CITIC je podle kancléře nachystána do České republiky "velmi rychle nastoupit" se snahou "investovat spoustu energie i finančních prostředků". V plánu mají dokončit a rozvinout stávající projekty a začít s projekty novými, dodal.

Foto: Renata Bohuslavová, Novinky

Příjezd čínské velvyslankyně na jednání na Pražském hradě

Podle Mynáře se firma CITIC například přihlásila k dohodě, která byla přede dvěma lety podepsána při česko-čínském podnikatelském fóru na pražském Žofíně mezi China Development Bank a skupinou J o založení takzvaného průmyslového fondu. Vloženo by do něj mělo být 800 miliónů eur (asi 20,3 miliardy korun). Fond by měl za úkol vyhledávat a podporovat energetické a průmyslové projekty v Česku.

O Zemanově vyšetřovaném poradci se mlčelo

Mynář odmítl, že by se na středeční schůzce mluvilo o osudu zakladatele CEFC a Zemanova poradce Jie Ťien-minga, který je v Číně vyšetřován kvůli podezření z porušení zákona. Právě po jeho problémech bylo zveřejněny informace o vstupu CITIC do CEFC.

"Můžu říct, že za celou dobu schůzky o panu poradci nezaznělo jediné slovo, nezazněl žádný dotaz. Je to vnitřní záležitost Číny," řekl Mynář.

Podle něj má zájem investovat v ČR několik dalších významných čínských firem. "Nicméně teď se prioritně zabýváme CITIC," dodal. V září by se také podle něj mohlo opět konat česko-čínské podnikatelské fórum.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám