Hlavní obsah

Čínská CEFC plánuje prodat reality za 65 miliard. Vlastní i stadión v Edenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čínský konglomerát CEFC China Energy, který působí rovněž v České republice, plánuje prodat své globální realitní portfolio s účetní hodnotou přes 20 miliard jüanů (více než 65 miliard Kč). Informuje o tom agentura Bloomberg s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Nemovitostí v ČR se prodej nedotkne, uvedla CEFC Europe.

Foto: Aizhu Chen, Reuters

Logo CEFC na centrále v Šanghaji

Článek

Na prodej je podle zdrojů téměř stovka nemovitostí včetně kancelářských budov, hotelů či průmyslových zařízení. Tyto nemovitosti leží převážně ve velkých čínských městech, některé se však nacházejí také v Evropě či ve Spojených státech. Bloomberg konkrétně zmiňuje Česko a Gruzii. CEFC Europe ale v úterním prohlášení ujistila, že plánovaný prodej se nemovitostí v ČR nedotkne.

CEFC v České republice spravuje aktiva ve výši přes 1,5 miliardy eur (38 miliard korun). Šéf CEFC a poradce prezidenta Miloše Zemana Jie Ťien-ming je v Číně vyšetřován pro podezření z porušení zákona.

CEFC patří v Česku například stadión Eden Aréna v pražských Vršovicích,  administrativní a obchodní komplex Florentinum, za který zaplatila téměř osm miliard korun, nebo historická budova bývalé Živnobanky v centru Prahy. Jak v únoru upozornil Radiožurnál, nemovitosti CEFC zastavila proti půjčce, kterou si v Česku vzala.

Čínská skupina minulý týden stáhla žádost o navýšení podílu v česko-slovenské skupině J Finance Group na 50 procent, kterou podala k České národní bance (ČNB). V současné době má CEFC ve finanční skupině podíl 9,9 procenta. J Finance Group již dříve uvedla, že transakce je nepřijatelná, pokud jsou informace o stíhání šéfa firmy a ekonomických problémech CEFC pravdivé.

V současné době je také pozastaven nákup podílu v ruské ropné firmě Rosněft, za který měla CEFC zaplatit 9,1 miliardy dolarů (188 miliard korun). Podle Reuters přitom čínská firma už zaplatila první splátku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám