Hlavní obsah

Jednání EU s Američany o výjimce z chystaných cel posun nepřineslo

Jednání Evropské unie se Spojenými státy o výjimce od nových cel na dovoz oceli a hliníku budou pokračovat příští týden. Sobotní rozhovory eurokomisařky pro obchod Cecilie Malmströmové s americkým obchodním zmocněncem Robertem Lighthizerem nepřinesly v Bruselu jasno o proceduře udělování výjimek. Na twitteru to uvedla eurokomisařka.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Ilustrační snímek

Článek

„Jednání s Robertem Lighthizerem bylo ´upřímné´, ale nepřineslo bezprostředně jasno o přesné americké proceduře pro udělování výjimek a tak budou rozhovory pokračovat příští týden,” napsala Malmströmová.

Jasnou odpověď od Lighthizera nedostal ani japonský ministr obchodu Hirošige Seko. Na tiskové konferenci oznámil, že Lighthizer mu jen vysvětlil, jaký má jeho země plán a jak hodlá postupovat.

Jak Malmströmová, tak Seko zdůraznili, že jako dlouholetí spojenci USA ve sféře obchodu i bezpečnosti očekávají, že budou od nových celních sazeb osvobozeni.

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek podepsal dekret o zavedení 25procentního cla na dovoz oceli a desetiprocentního cla na dovoz hliníku do USA. Opatření má vstoupit v platnost za 15 dní od podpisu, týkat se zatím nemá Kanady a Mexika. Trump nevyloučil možnost výjimky pro další státy.

Reklama

Výběr článků

Načítám