Hlavní obsah

Je to „politická hovadina”, řekl šéf Applu o daňových požadavcích EU

Požadavek Evropské komise, aby americká technologická společnost Apple doplatila Irsku na daních až 13 miliard eur (zhruba 350 miliard korun), je politicky motivovaný. Uvedl to šéf firmy Tim Cook v rozhovoru s irským listem Independent.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Šéf Applu Tim Cook

Článek

Cook si v rozhovoru nebral servítky a obvinění komise označil za "naprostou politickou hovadinu".

"Domnívám se, že tu jde o touhu přesunout daně, které by měly být placeny v USA, do Evropy," prohlásil šéf Applu.

Jedním z důvodů, proč se stal terčem komise právě Apple, by podle Cooka mohla být antiamerická nálada v Evropě. "Jsem přesvědčen, že to bylo politicky motivované rozhodnutí. Neopírá se o zákony ani o fakta," řekl šéf Applu.

Evropská komise uvedla, že Apple platil v Irsku firemní daň mezi jedním procentem až 0,005 procenty. [celá zpráva]

Foto: Eric Vidal, Reuters

Eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová

„To číslo není pravdivé. Netuším, odkud ho vzali,” prohlásil ale Cook v rozhovoru pro irskou rozhlasovou stanici RTE. Podle něj Apple platil daň z příjmů ve výši 12,5 procenta.

Eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová však Cookova tvrzení odmítla. Rozhodnutí komise je podle ní založeno na faktech a údajích, které poskytl sám Apple.

Apple již v úterý oznámil, že se proti rozhodnutí Evropské komise odvolá. Odvolání chce podat také irský ministr financí Michael Noonan. Jeho vláda se však na středečním jednání nedokázala na postupu v této kauze dohodnout.

Vestagerová ve čtvrtek uvedla, že tento měsíc bude o daňových otázkách kolem Applu jednat s americkým ministrem financí Jackem Lewem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám