Hlavní obsah

Italským senátem prošla úsporná opatření, druhé kolo bude v pátek

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Italský senát schválil balík úsporných opatření ve výši téměř 48 miliard eur (asi 1,2 biliónu korun), aby země dosáhla vyrovnaného rozpočtu do roku 2014. Informovaly o tom agentury Reuters, AP a DPA.

Článek

Pro hlasovalo 161 senátorů, proti bylo 135, tři se hlasování zdrželi. V pátek by měla o balíku jednat dolní komora parlamentu.

Itálie se s třetí největší ekonomikou v eurozóně dostala do nelichotivého postavení druhé nejzadluženější země eurozóny hned po Řecku. Její státní dluh se vyšplhal na 120 procent hrubého domácího produktu.

Itálie ve čtvrtek prodala pětileté státní dluhopisy v objemu 1,25 miliardy eur. Jejich výnos však činil 4,93 procenta, což je tříletý rekord. Měsíc nazpátek jejich výnos činil pouze 3,9 procenta.

Mezinárodní ratingové agentury však přesto v poslední době vyjádřily pochybnosti ohledně možností Berlusconiho vlády dosáhnout vyrovnaného rozpočtu do roku 2014.

Reklama

Výběr článků

Načítám