Hlavní obsah

Island dumá nad měnou, ve hře je euro nebo kanadský dolar

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Islandská premiérka Johanna Siguardardottir sdělila, že „její“ malá ostrovní země čelí volbě mezi zavedením jednotné evropské měny eura a kanadského dolaru. Informoval o tom server euobserver.com.

Foto: Profimedia.cz

Vlajky EU před budovou Evropské komise v Bruselu.

Článek

Podle mluvčího tamního ministerstva zahraničí by Island měl ve svém vlastním zájmu směřovat do náruče Evropské unie (EU). Referendum o vstupu země do EU by se mělo uskutečnit počátkem příštího roku a vůbec není jisté, jak dopadne. Dluhová a finanční krize v eurozóně, která už zuří dva roky, totiž mezi mnohými Islanďany otřásla důvěrou v EU coby ekonomicky bezpečný přístav.

Zejména pro opoziční strany totiž představuje kanadský dolar větší atraktivitu právě v porovnání s eurem. Podle nedávno uskutečněné ankety je sedm z deseti Islanďanů pro opuštění jejich současné měny, kterou je islandská koruna. Na druhou stranu ovšem jen 26 procent z nich se vyjádřilo pro vstup do EU.

Kanadský velvyslanec na Islandu Alan Bones se před nedávnem nechal slyšet, že Ottawa je „otevřená k diskusi o tomto problému“.

Problémy přetrvávají doposud

Bankovní krize z roku 2008 ochromila ekonomiku Islandu a donutila zemi k půjčce 7,5 miliardy eur od Mezinárodního měnového fondu (MMF) a dalších věřitelů. Kromě jiného přišlo po krachu bankovního systému mnoho střadatelů, a to i ze zahraničí, o své úspory. Pro tento rok předpovídá MMF růst tamní ekonomiky o 2,5 procenta, nicméně problémy v bankovním sektoru vyřešeny stále nejsou.

Počátkem března byl před soud postaven bývalý islandský premiér Geir Haarde za „hrubou nedbalost“ v souvislosti s bankovním kolapsem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám