Hlavní obsah

Inspekce zakázala plastový meloun, vzhledem i vůní příliš připomíná skutečný

Česká obchodní inspekce (ČOI) nařídila stáhnout z prodeje napodobeninu plátku melounu z pěnového plastu. Výrobek z Číny představuje nebezpečí hlavně pro děti, které by jej mohly jíst a udusit se, informoval ve středu mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Foto: ČOI

ČOI zakázala na trhu výrobek zaměnitelný s potravinou

Článek

Jedná se o výrobek „Squishy – plátek melounu“. Má tvar, barvu, vzhled i vůni plátku červeného melounu. Jednotlivé plátky jsou vyrobeny z měkkého pěnového plastu. Výrobek se prodává v plastovém uzavíratelném sáčku.

Podle ČOI je výrobek snadno zaměnitelný s potravinou a může znamenat riziko pro děti a osoby se sníženou rozpoznávací schopností.

ČOI: Dětský nosič z Číny je nebezpečný

Ekonomika

„Záměna tohoto výrobku může vést zejména při hře malých dětí k odkusování drobných částí, k jejich vkládání do úst a následnému vdechnutí, spolknutí, resp. zablokování vnitřních dýchacích cest a ohrožení lidského zdraví,” uvedl Fröhlich.

Výrobek podle inspekce navíc neodpovídá požadavkům na značení u hraček, byť je na zadní straně obalu anglicky uvedeno, že výrobek není k jídlu a česky psaná nalepená etiketa uvádí, že není vhodný pro děti.

Za falza dětských mercedesů dostal prodejce 100 tisíc pokutu, autíčka skončila v drtičce

Krimi

ČOI nařídila stáhnout výrobek z trhu a nahlásila jej do evropského systému varování Rapex.

Výrobky zaměnitelné za potraviny zakazuje prodávat, dovážet i vyrábět zákon o ochraně spotřebitele. Inspekce podobně loni zakázala prodávat molitanové hračky v podobě muffinů.

Reklama

Související články

ČOI řeší první případy geoblockingu

Česká obchodní inspekce (ČOI) řeší první tři případy tzv. geoblockingu. Jde o situaci, kdy má česká firma e-shop nejen v české verzi, ale i v zahraniční, ale...

Výběr článků

Načítám