Hlavní obsah

ČOI: Mnoho e-shopů nadále porušuje práva spotřebitelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Při kontrolách internetových prodejců ve třetím čtvrtletí zjistila Česká obchodní inspekce (ČOI) chyby ve čtyřech pětinách případů. Obchodníci nejčastěji porušili práva spotřebitelů tím, že je neinformovali o možnosti mimosoudního řešení sporů, neposkytli jim kompletní informace o nabízeném zboží a službách nebo používali klamavé obchodní praktiky. Za zjištěná porušení předpisů inspektoři uložili 188 pokut za 1,7 milionu korun. ČOI o tom informovala v tiskové zprávě.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto.

Článek

„Výsledky kontrol za třetí čtvrtletí roku 2019 potvrdily, že v oblasti internetového prodeje neustále dochází k porušování spotřebitelské legislativy, tedy práv spotřebitele,“ uvedl ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

Drtivá většina uživatelů internetu nakoupí v e-shopu alespoň jednou ročně

Internet a PC

Ve sledovaném období inspektoři provedli u internetových prodejců 85 kontrol a u 79 % z nich odhalili porušení zákona, ve většině případů zákona o ochraně spotřebitele. V desítkách případů inspektoři zjistili, že on-line obchodníci nepravdivě informovali nebo zatajili některé informace o prodávaných výrobcích, případně o jejich reklamaci a mimosoudním řešení spotřebitelských sporů.

Dle zjištění ČOI prodejci chybovali v několika dalších případech v souvislosti se zákonem o kontrole, technických požadavcích na výrobky nebo o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek.

Nejvyšší pokutu ve výši 180 000 Kč dostala za odhalené chyby společnost HP TRONIC Zlín, která provozuje web kasa.cz. Pokutována byla i firma Zboží ze skladu, provozující weby topslev.cz, slevyavyhody.cz, potrebydokuchyne.cz, prodeti-eshop.cz, penezenky-tasky-shop.cz, a provozovatel stránky euroking.cz, společnost Anatol.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám