Hlavní obsah

Inflace zrychlila růst na 1,8 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Růst spotřebitelských cen v červnu meziročně zrychlil na 1,8 procenta. To je největší zvýšení cen zboží v tomto roce. V porovnání s květnem ceny rostly o 0,9 procenta. Mohou za to hlavně změny v paušálech pevných linek, které vedly ke zdražení telekomunikačních služeb o 16,6 procenta. Meziročně tyto služby zdražily o 15 procent.

Článek

Podle Davida Navrátila ekonomové čekali, že se inflace, která v minulých měsících rostla jen velmi nejistě, bude zvyšovat, tak velký růst ale nečekali.

Jan Vejmělek z Komerční banky tvrdí, že telekomunikace mají na růst zásadní vliv. "Po očištění o tento vliv byl výsledek v souladu s očekáváním," uvedl Vejmělek. Očekává, že spotřebitelské ceny budou dál růst kvůli vyšší cenám energií a vyšší spotřební dani na cigarety. "Ke konci roku očekáváme inflaci 2,3 procenta," doplnil.

Bramborový efekt

Kromě telekomunikačních služeb rostly i ceny dopravy kvůli podstatnému růstu cen nafty a benzínu. "Mírně zrychlil i meziroční růst cen potravin a nealkoholických nápojů, a to hlavně vlivem zmírnění poklesu cen brambor, které přes jejich výrazný meziměsíční růst zůstaly meziročně o 20,6 procenta nižší než v červnu 2004," uvedl v úterý Český statistický úřad (ČSÚ).

Brambory v červnu zdražují tradičně, protože na pultech se objevuje letošní úroda a vytlačuje loňské, levné a staré brambory. Podle ČSÚ zdražily brambory v porovnání s květnem o 89,7 procenta. Ceny jsou tak téměř dvojnásobné.

Meziročně se dále zvýšily i ceny masa, cukru a ovoce, klesly naopak ceny zeleniny, pečiva a vajec.

Reklama

Související témata:

Související články

Inflaci vyhnaly nahoru ceny benzínu

Spotřebitelské ceny se v dubnu zvýšily meziročně o 1,6 procenta. Můžou za to především drahé pohonné hmoty, které se tento měsíc na cenách začaly projevovat....

Výběr článků

Načítám