Hlavní obsah

Inflaci vyhnaly nahoru ceny benzínu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Spotřebitelské ceny se v dubnu zvýšily meziročně o 1,6 procenta. Můžou za to především drahé pohonné hmoty, které se tento měsíc na cenách začaly projevovat. V porovnání s loňskem jsou dražší o šest procent.

Článek

Ještě výraznější je růst cen pohonných hmot v porovnání s nízkými cenami na začátku roku. Jen od března do dubna se jejich ceny zvýšily o 8,4 procenta. "Ceny benzinu Natural 95 byly v dubnu nejvyšší od října 2004. Ceny motorové nafty vyšší než v letošním dubnu byly pouze v září a říjnu roku 2000," uvedl v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ).

Také vypočítal, že kromě toho se nejvíce zvýšily i ceny léků (meziročně o 10 procent a také ceny v restauracích a hotelech (o 7,5 procenta). Ceny jídel v závodních jídelnách rostly dokonce o 12,34 procenta.

"K velmi mírnému zvýšení cen došlo po měsících poklesu také u oblečení a obuvi. To je však jen jednorázová záležitost způsobená uvedením nových letních kolekcí na trh. Z dlouhodobého hlediska bude oblečení a obuv stále zlevňovat, protože je neudržitelné, aby toto zboží bylo v České republice dražší než v západoevropských zemích," odhaduje analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Podle ní inflace vykazuje velmi nízká čísla. "Každý měsíc inflace pravidelně překvapuje tím, že je nižší, než se čekalo," doplnila.

Ceny zeleniny klesají stále víc

Na druhou stranu je v porovnání s loňskem téměř o 16 procent levnější zelenina, o více než polovinu jsou levnější brambory. Za tyto údaje ale může velký rozdíl v úrodách v roce 2003 a 2004 a také otevření trhu po vstupu do EU. Zelenina dovážená ze zahraničí ceny výrazně snížila. Přes všechny hrozby pekařů meziročně nepatrně zlevnilo také pečivo.

Podle analytika České spořitelny Miroslava Plojhara bude inflace klesat, protože snížení cen většiny položek bude vyšší než vliv růstu cen benzínu. Ceny půjdou podle něj dál dolů kvůli velké konkurenci maloobchodníků, levnému dovozu z Číny a silné koruně. "Vývoj jednotlivých hlavních složek spotřebitelského koše naznačuje, že v poklesu inflace v tomto roce zatím ještě nejsme na dně. V polovině roku se dostaneme do blízkosti 1%," řekl Plojhar.

Související články

Inflace je nejnižší za posledních 15 měsíců

Spotřebitelské ceny se v březnu 2005 meziročně zvýšily o 1,5 procenta, což je nejnižší růst od prosince 2003. V porovnání s loňským březnem se nejvíce snížily...

Výběr článků

Načítám