Hlavní obsah

Inflace je nejnižší za posledních 17 měsíců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Spotřebitelské ceny v květnu meziročně vzrostly o 1,3 procenta. To je nejnižší meziroční růst od prosince 2003. Číslo je ale ovlivněno loňským zvýšením DPH u služeb. Například stravovací služby tehdy prudce zdražily.

Článek

"Pokud odhlédneme od těchto statistických efektů a podíváme se na meziměsíční inflaci, která byla 0,2 procenta, tak číslo potvrzuje tendence posledních měsíců. Nadále platí, že rychlé posílení kurzu v nedávných měsících snižuje dovozní ceny a tím i celkovou dynamiku inflace," řekl analytik České spořitelny David Navrátil.

"V oddíle alkoholické nápoje a tabák se snížil růst cen tabákových výrobků na 3,3 procenta ze 7,7 procenta v dubnu v důsledku eliminace vlivu vyšší spotřební daně zavedené v roce 2004," uvedl Český statistický úřad, který ve středu údaje zveřejnil.

Loňskými změnami v DPH jsou ovlivneny i další položky. V porovnání s loňskem se zdá, že prudce zdražil například zemní plyn. Loni totiž růst jeho ceny zbrzdil pokles základní sazby DPH z 22 na 19 procent. V květnu 2005 meziročně zdražil o deset procent.

V květnu rostly i ceny potravin a nealkoholických nápojů, které dosud klesaly. "Vyšší byly zejména ceny ovoce o 9,6 procenta, hovězího masa (o 6,5 procenta), cukru (o 23,4 procenta)," uvedl ČSÚ. Čerstvá zelenina, jejíž ceny k dubnu klesly o 15 procent, v květnu zlevnila "jen" o tři procenta. Pokud by se nezvedaly ceny potravin, inflace by podle Navrátila dokonce stagnovala.

Související články

Inflaci vyhnaly nahoru ceny benzínu

Spotřebitelské ceny se v dubnu zvýšily meziročně o 1,6 procenta. Můžou za to především drahé pohonné hmoty, které se tento měsíc na cenách začaly projevovat....

Výběr článků

Načítám