Hlavní obsah

Inflace v srpnu dosáhla téměř dvou procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Spotřebitelské ceny v Česku v srpnu stejně jako v červenci vzrostly meziročně o 1,9 procenta. Meziměsíčně hladina spotřebitelských cen letos poprvé klesla, v srpnu se proti červenci snížila o 0,3 procenta. Vývoj ovlivnil zejména pokles cen potravin, nealkoholických nápojů a dopravy. Informoval o tom ve čtvrtek Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zpomalení meziročního cenového růstu podle statistiků nastalo v oddíle doprava, kde růst cen pohonných hmot zmírnil na 11,2 procenta z 13,8 procenta v červenci.

Naopak více rostly v srpnu ceny potravin a alkoholických nápojů. Ceny ovoce se zvýšily o 15,5 procenta, olejů a tuků o 6,9 procenta a mléka, sýrů a vajec o 5,2 procenta.

"Největší vliv na růst cenové hladiny měly ceny v oddílech potraviny a nealkoholické nápoje, bydlení a alkoholické nápoje a tabák," uvedl ČSÚ.

Meziročně v bydlení vzrostlo čisté nájemné o 9,1 procenta, v tom se regulované nájemné zvýšilo o 17 procent a tržní kleslo o 0,4 procenta.

Ceny zemního plynu byly vyšší o 3,9 procenta, tepla a teplé vody o 3,5 procenta, vodného o 3,8 procenta, stočného o 4,9 procenta. Ceny alkoholických nápojů a tabákových výrobků vzrostly shodně o 5,4 procenta.

Vzestup inflace do budoucna umírněný

"Spotřebitelská inflace se odrazila od svého dna, kterého bylo dosaženo v říjnu 2009. V současnosti se pohybuje mírně pod inflačním cílem ČNB ve výši 2,0 procenta, v posledním čtvrtletí by se mohla dostat i nad 2,0 procenta," informoval Jiří Škop z Komerční banky.

Vzestup inflace by měl být podle něj umírněný, slabá spotřebitelská poptávka výraznější akceleraci růstu cen neumožní. Příští rok a v roce 2012 podpoří růst cen i vyšší daně (DPH v roce 2011 a spotřební daň na cigarety v roce 2012). „Celkově tak letos očekáváme průměrnou inflaci okolo 1,5 procenta, v roce 2011 pak 2,4 procenta,“ zakončil Škop.

„Přestože spotřeba domácností přechodně ožila, do inflace se to nepromítá. Důkazem je například mírnější nárůst cen dovolených oproti loňskému roku – letos v srpnu zdražily dovolené o 2,5 procenta, loni o 2,9 procenta. Také zlevnilo ostatní drobné zboží a služby,“ uvedla Helena Horská z Raiffeisenbank.

Příští rok ve znamení utahování opasků

Podle Horské se vláda v příštím roce chystá utahovat lidem opasky a výsledkem bude opětovný pokles spotřeby domácností. Prostor pro růst cen tak bude omezen na minimum. „Do poloviny příštího roku změnu sazeb ČNB nečekáme. Nečekáme ani, že by dnešní údaj měl zásadní vliv na korunu,“ sdělila Horská.

„Je to letos teprve poprvé, co se cenová hladina z jednoho měsíce na druhý snížila. Pro osmý měsíc v roce však není pokles cen ničím výjimečným, neboť na něj tlačí některé sezónní faktory, zejména zlevňování zeleniny, oděvů a obuvi,“ řekl Patrik Rožumberský z UniCredit Bank. Letos podle něj pomohlo i snížení cen pohonných hmot v návaznosti na pokles cen ropy na světových trzích. "Stále proto platí, že brzký posun ke zpřísňování měnové politiky není na pořadu dne,“ připomněl Rožumberský.

Josef Novotný z Fio banky počítá s mírným zvýšením inflace v následujících měsících. Do inflace se podle něj může promítnout překvapivě vyšší výdaje domácností a lepšící se situace na trhu práce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám