Hlavní obsah

Inflace na Slovensku zpomalila na 7,1 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meziroční míra inflace na Slovensku v říjnu zpomalila na 7,1 procenta ze zářijových 8,2 procenta. Byla tak na minimu od loňska a tempo zvolnila osmý měsíc v řadě, informoval slovenský statistický úřad.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Navzdory poklesu rostly ceny zboží a služeb na Slovensku nejrychleji ze všech zemí eurozóny.

Ke zvolnění inflace přispěl vývoj cen potravin, jakož i bydlení a energií, které mají dohromady největší podíl na výdajích slovenských domácností. Meziroční růst cen potravin se na Slovensku poprvé od loňského března dostal na jednocifernou hodnotu, a to 8,9 procenta. O více než desetinu zdražily už jen chléb a obiloviny a rovněž méně významné položky spotřebního koše, jako například ryby, cukr a cukrovinky, dále koření a přísady. Až o 8,2 procenta naopak zlevnily oleje a tuky, které loni výrazně zdražily.

Lidé chtějí od Fialy řešení, ne konstatování, řekl Kuba

Domácí

Ceny v kategorii bydlení a energie vzrostly v říjnu meziročně o 5,8 procenta, což je nejméně od konce roku 2021.

Dvouciferným tempem proti loňsku stouply na Slovensku v říjnu ceny už jen v kategorii vzdělávání, dále v restauracích a hotelech, stejně jako ve zdravotnictví.

Inflace na Slovensku je výrazně vyšší než průměr za celou eurozónu, ve které podle dřívějšího odhadu unijního statistického úřadu Eurostat spotřebitelské ceny v říjnu vzrostly meziročně o 2,9 procenta. Na Slovensku inflace sestavená na základě mezinárodní metodiky dosáhla podle Eurostatu 7,8 procenta.

V České republice meziroční růst spotřebitelských cen v říjnu zrychlil na 8,5 procenta ze zářijových 6,9 procenta. Stalo se tak po předchozích osmi měsících zmírňování tempa inflace. Údaj za říjen je ale ovlivněn tím, že před rokem čeští statistici zahrnuli do výpočtu vládní úsporný tarif na energie jako zlevnění elektřiny.

Inflace stoupla na 8,5 procenta, následovat má prudký pokles

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám