Hlavní obsah

Industriální areály i v koronakrizi pohádkově nesou

Právo, Jindřich Ginter, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Investoři, kteří vsadili na výrobní a logistické areály, si i v jinak už rok těžkých časech mnou ruce. Akcie jsou na houpačce nadějí, radostí a strachů. Hotely se propadly do bídy. Obchodní centra se modlí, aby je epidemie nezamkla. Kanceláře se vyprazdňují. Bytový segment obchází nejistota, obzvlášť když developeři jsou v tlaku úvěrů a nákladné výstavby. Zato industriální reality stále sklízejí královské výnosy a točí se v nich velké peníze.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Průměrný roční výnos z tuzemských průmyslových nemovitostí třídy A činil během posledních deseti let 7,5 procenta, spočítala realitní společnost Svoboda & Williams.

Některé fondy zaměřené na prémiové průmyslové areály dosahují i více než desetiprocentního ročního zhodnocení, rekordmani dokonce i více než osmnáctiprocentní výkonnosti.

Jedenáct areálů za tři miliardy

Podle realitní poradenské společnosti Savills se loni v celé kontinentální Evropě výnosy z prémiových průmyslových nemovitostí a prémiových obchodních center vůbec poprvé v historii vyrovnaly, jelikož poptávka po logistice prudce roste.

Růst v této oblasti navzdory uzávěrám ekonomik dokládá i původem česká investiční skupina Arete, která otevřela už třetí investiční fond a nedávno koupila zánovní areál na Slovensku s německou specializovanou výrobou patřící americkému kapitálu. Jde o investici za deset milionů eur (více než 260 milionů korun).

Podílové fondy investorům většinou vydělaly

Finance

„Průmyslový areál v Kežmarku postavený v roce 2017 má přes 10 tisíc metrů čtverečních pronajímatelné plochy s možností rozšíření o dalších téměř pět tisíc metrů čtverečních, přičemž již v průběhu roku 2021 je plánováno zahájení nové výstavby,“ řekl Právu spoluzakladatel Arete Lubor Svoboda.

Areál je pronajatý německé společnosti Hengstler patřící do technologického holdingu Fortive kotovaného na americké burze. Jeho tržby v roce 2019 dosáhly objemu 7,3 miliardy dolarů (asi 156 miliard korun).

České fondy předčí zahraniční

Arete se zároveň loni postaralo o u nás jednu z největších realitních transakcí roku: skupina prodala za tři miliardy korun portfolio svého druhého fondu společnosti Cromwell European REIT. Transakce bude dokončena v prvním čtvrtletí 2021.

Soubor zahrnuje jedenáct logistických a lehkých průmyslových nemovitostí v ČR a na Slovensku s bezmála stoprocentní obsazeností, které jsou pronajaté sedmnácti zejména mezinárodním nájemcům. Průmyslové nemovitosti jsou bezpochyby zajímavou investiční příležitostí, avšak celkově realitní fondy nabízené v Česku loni podle Broker Consulting Indexu klesly o 9,6 procenta. Zahraniční nemovitostní fondy dlouhodobě vykazují pokles, což se silně projevuje v celkové výkonnosti nemovitostních fondů, upozornil analytik Broker Consulting Lukáš Vokel.

Fondy zaměřené na prémiové průmyslové areály dosahují i více než 10% ročního zhodnocení

Proti tomu české nemovitostní fondy podle něj přinášejí svým investorům slušný a hlavně do značné míry stabilní výnos. „U výnosů za uplynulý rok u českých nemovitostních fondů je však potřeba snížit očekávání, jelikož je také zasáhla situace okolo koronaviru,“ dodal.

To, že průmysl na rozdíl od jiných odvětví nezasáhly tolik proticovidové restrikce, a na podzim v meziročním srovnání dokonce mírně rostl, zvyšovalo loni i poptávku po nájmech v industriálních areálech. V těch logistických stoupla ve čtvrtém čtvrtletí meziročně o čtvrtinu, proti třetímu kvartálu pak vzrostla podle dat sdružení IRF o 76 procent.

Podíl volných průmyslových hal a skladů v ČR na konci loňského roku meziročně stoupl o 0,1 procentního bodu na 4,2 procenta. Proti třetímu čtvrtletí ale klesl o 0,5 procentního bodu. Nejnižší byl v Praze a okolí, a to 2,2 procenta. Celkově je teď na českém trhu zhruba 380 tisíc metrů čtverečních moderních průmyslových prostor, které jsou připraveny k nastěhování.

Reklama

Výběr článků

Načítám