Hlavní obsah

Index: Česká ekonomika je devátá nejvyspělejší v EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika je devátou nejvyspělejší ekonomikou v Evropské unii a v porovnání s ostatními zeměmi bývalého východního bloku je na tom nejlépe. Ukázal to Index prosperity vzešlý ze společného výzkumu České spořitelny a datového portálu Evropa v datech.

Foto: Právo

Česká ekonomika je devátou nejvyspělejší v EU.

Článek

Nejlépe z hodnocení vyšlo Švédsko, Německo a Dánsko. ČR se umístila hned za Belgií.

Úroveň HDP na obyvatele je v ČR vyšší než v Itálii, Španělsku nebo Portugalsku
David Navrátil, Česká spořitelna

„Ekonomická úroveň měřená hrubým domácím produktem (HDP) na obyvatele je v ČR vyšší než v Itálii, Španělsku nebo Portugalsku. To je skvělý výsledek ekonomické transformace v 90. letech,“ konstatoval hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil.

Analytici reagují na Lipavského: LNG je pro Česko cenová katastrofa

Ekonomika

„Nicméně od roku 2008 tempo dohánění německé úrovně výrazně zpomalilo. Hrozí nám chycení se do pasti ekonomiky středních příjmů,“ podotkl. Česká ekonomika podle něj začala narážet na své limity kvůli podinvestovanosti, napjatému trhu práce a struktuře ekonomiky.

Naopak nejméně zdravou ekonomiku mají v EU podle indexu Kypr, Polsko a Řecko. Ekonomice těchto zemí škodí hlavně vysoký veřejný dluh a nízká míra investic vůči výkonu i nízké HDP na obyvatele.

Česko podle Navrátila v některých zkoumaných oblastech figuruje na pomyslných stupních vítězů.

Konkrétně například na druhém místě při pohledu na to, jak komplexní tuzemské hospodářství je, a na třetím místě v míře investic vůči HDP.

České ekonomice se má dařit lépe, odhad růstu v EU Komise zhoršila

Ekonomika

„Jeho rezervou je naopak nízký podíl národního důchodu na domácím produktu a nízká přidaná hodnota ekonomiky,“ upozornil Navrátil.

Výhoda diverzifikace

„Zatímco máme velký HDP, protože zde probíhá masivní průmyslová výroba s velkým exportním potenciálem, v hrubém národním produktu už to není tak dobré, protože část produkce není v našem vlastnictví,“ potvrdil ve čtvrtek Právu ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Jako příklad uvedl velké banky: „Vidíme, že většina z nich je ve vlastnictví zahraničních mateřských bank. Sice podnikají na našem území, ale zisky jsou od nás vyváženy pryč.“

Objem hypoték v lednu klesl o čtvrtinu, sazby stouply

Finance

Ekonomika ČR je podle Navrátila také vysoce diverzifikovaná, což zvyšuje její odolnost vůči šokům. Slabinou ale je, že se to moc nepropisuje do vysoké přidané hodnoty nebo do zmíněného národního důchodu. V těchto dvou proměnných naopak Česko skončilo třetí od konce.

V hrubém národním produktu už to není tak dobré, protože část produkce není v našem vlastnictví
Štěpán Křeček, BH Securities

„Když to hodně zjednodušíme, z hlediska produkce jsme už Německo dohnali. Ale přidaná hodnota, nebo jednodušeji marže, kterou z této produkce jsme schopni získat, je o 20 procent nižší než v Německu. A o dalších deset procentních bodů je nižší národní důchod, který nakonec v Česku zůstane,“ prohlásil Navrátil.

Výzkumníci při tvorbě indexu pracovali s veřejně dostupnými daty Eurostatu, OECD, Světové banky, OSN, Světové zdravotnické organizace i podkladů analytického týmu České spořitelny.

Budvar loni na tržbách vydělal přes tři miliardy

Ekonomika

Jak dospěli k výsledkům

Stav jednotlivých ekonomik EU vyhodnocovali podle deseti kritérií: ekonomická komplexita, HDP na hlavu, poměr HDP k HNP, hrubá přidaná hodnota vůči celkové produkci, míra inflace, míra investice vůči HDP, počet robotů na 10 tisíc zaměstnanců, přidaná hodnota vývozu, přímé zahraniční investice a veřejný dluh vůči HDP.

Vedle stavu ekonomiky se výzkumníci zabývali i devíti dalšími kapitolami, např. vzděláváním, zdravotnictvím nebo životním prostředím. Výsledky budou zveřejňovat průběžně.

Anketa

Jste spokojeni se stavem české ekonomiky?
Ano
24,4 %
Ne
75,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4814 čtenářů.

Výběr článků

Načítám