Hlavní obsah

Budvar loni na tržbách vydělal přes tři miliardy

Budějovický Budvar loni uvařil rekordních 1,8 milionu hektolitrů, meziročně o 4,6 procenta víc. Tržby za pivo poprvé překonaly tři miliardy korun, činily 3,17 miliardy. Export stoupl meziročně o 11,3 procenta. Kvůli covidu klesly ale tržby Budvaru v Česku, meziročně o čtyři procenta. Novinářům to sdělila manažerka komunikace Budvaru Barbora Bláhová.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Zatímco objemově jsme vyrostli o 4,6 procenta, v tržbách za pivo jsme oproti roku 2020 narostli o významných 10,4 procenta. Pokračujeme tak v naší strategii soustředění se především na kvalitu a hodnotu našeho portfolia," uvedl ředitel pivovaru Petr Dvořák. I druhý rok pandemické krize byl tak pro národní podnik úspěšným. Výstav překonal minulý, také rekordní rok.

Vývoz vzrostl meziročně o 11,3 procenta. Budvaru se dařilo na všech největších trzích, tržby vyrostly u všech deseti hlavních. Většinový podíl na těchto výsledcích nesly trhy, kde má pivovar dceřiné společnosti – Německo, Slovensko a Anglie.

"Čísla exportních prodejů ukazují, že obliba naší vlajkové lodi Budweiser Budvar Original v zahraničí neustále stoupá," uvedl Dvořák. Předloni národní pivovar vyvezl 1,15 milionu hektolitrů, vyplývá z výroční zprávy.

Budvar zdraží pivo

Ekonomika

Národní pivovar se stejně jako předloni potýkal s pandemickou krizí, která ho ovlivnila hlavně na tuzemském trhu. Kvůli uzavřeným restauracím a gastro provozovnám klesly tržby za sudové a tankové pivo. Na domácím trhu ztratil pivovar meziročně čtyři procenta tržeb. Kompletní ekonomické výsledky včetně tržeb a zisku zveřejní Budvar po auditu, do konce letošního prvního pololetí.

V roce 2020 uvařil Budvar se 670 zaměstnanci 1,73 milionu hektolitrů piva. Zisk po zdanění stoupl předloni téměř o deset procent na 305 milionů korun, vyplývá z výroční zprávy.

Reklama

Výběr článků

Načítám